Едно правителство...едно реалити

Едно правителство...едно реалити
19-08-2014г.
27
Костадин Костов
В летния сезон много трудно може да намериш нещо интересно по телевизията. Турски сериал, до индийски сериал, до повторение на американски сериал….все глупави и безинтересни неща. Скоро обаче, с целия си блясък, се завръщат реалитата. Любими мои предавания от времената на Стойка, пипирудите, плачещата Елена и там подобни знайни и незнайни прослойки на обществото.
Самите телевизионни формати са били толкова много критикувани, коментирани и оплюти от почти всички мои колеги, че аз нямам никакво намерение да продължавам тази традиция. Напротив, те са едни много интересни (обърнати) или правилно поставени огледала на едно общество, което вярва, че е много нормално- но напротив- изживява свои собствени лудости.
И точно преди да започне новият сезон на един от най-успешните реалити формати- Vip Brother 2014- аз осъзнах, че започва и новият сезон на едно друго реалити: Избори 2014.
Нови лица, нови главни герои…всички просто сменили за кратко местата си по стълбицата на славата. Може би този сезон Борисов ще бъде плачещата Елена от другият сезон, която съжалява за всичко предишно и се моли….истински…за прошката на обществото. Ще смени нейните сълзи със своите обещания и ще се получи интерпретация на една цяла игра между сценаристи, герои и актьори.
Разбира се, трябва да има и нови лица. Някой като Стойка. Леко глупав. Народен…който да покаже на народа, че пеперуди се ловят само с намаляване на заплати и много, много поскъпване на всички останало.
И нека гласуването започне сега. Имате две минути. – казваше преди години Ники Кънчев.
Ние пък в България имаме повече време, за да изберем поредните еднакви. Много години, през които нищо няма да се промени. Много години, през които надбавките за майките няма да се покачат и с един лев и те трябва да оставят децата си и да тръгват на работа. Години, през които да си лекар, ще е равносилно на крадец и на слабо платен гражданин. И отново много години, през които всяка една уважавана от другите общества професия ще бъде принизявана до пълна крайност…до безумие, до разруха. Да, две минути за да изберем хората, които ще ни управляват- точно като в реалитито. Но дали две минути стигат?
Може би ще трябва и някой като Миро. Помните ли го? Не…Той плачеше три месеца, самообвиняваше се, накрая обвиняваше себе си…или всички останали….после спечели голямата награда и си тръгна. Като в политиката. Обвиняваш всички останали, понякога и себе си…накрая взимаш пари в чували и заминаваш за Барбадос. Където е топло и има прекрасни данъци.
Номинации.
Някои си отиват. Тези, които не могат да издържат и тези, в които народът пръв прозира фалша. Заменени са от нови. Отново започва обратно броени. Отново следват номинации.
Гласуваме за извадка на обществото. Извадка, която ни представлява..учи…или на която да подражаваме. Но дали българските политици са достойни за подражание. Дали трябва да даваме своя СМС(или глас) за хора, които не го заслужават. Хора, които си играят с доверието на една нация, заблуждавайки я, че всичко ще се оправи. Ще бъде наред…ще има успех.
Аз няма да пускам смс-и. Няма и да гласувам. Просто ще наблюдавам като реалити зрител и ще се чудя- Боже, това ли е действителността в Бългрия?!
А новият сезон идва и всички ние затаяваме дъх…Предстоят още едни избори, наподобяващи реалити, а ние гледаме и гледаме…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.