Каквото повикало...

Каквото повикало...
22-08-2014г.
46
Албена Вулева

Е, днес ще поднасяме съболезнования! Траур! Свърши се тя вашата накъдрени чалга звездички. Свободно - вече не е нужно да си криете бръчките и лепите накриво изкуствените мигли, така че едното око винаги да изглежда притворено, да не кажа - с лека пареза! И лелките от сутрешните блокове на ТВ-тата да си отдъхнат - вече няма нужда от нафталинените ви, старомодни рокли и да измисляте витиевати фрази, в които да облечете глупавия си въпрос, чийто отговор не искате да узнаете, защото иначе сигурно бихте оставили събеседника си да довърши... Смениха се правилата на играта и днес и звездите се раждат в интернет и информацията се черпи от него! Само си представям колко индустрии ще затихнат, умрели в глад и мизерия. Вестниците вече май са останали с "класическото" си приложение из външните тоалетни или поне за запълване на времето там - до постигане на резултата.... И то само защото лаптопът е тежък, пък таблетите все още са скъпи... Телевизии вече е абсолютно излишно да се гледат, защото напъните да извлечеш есенцията на информацията от политическата "панировка" според собственика, спонсора, рекламодателя, приятеля, шефа-евродепутат (или каквито там други поводи за поклон и наклон имат) отнемат твърде много излишно време и енергия.

А интеренет ти "снася" всичко в суров, неподправен вид. Направо с кофи ти излива информацията, ама големи, студени кофи, хладна информация, като онези предизвикателства със заливанията. Ей така ни залива интернет. Информация да искаш! Вярно - сега пък е твърде много и трябва да отбираш, отсяваш и пресяваш. Да отделиш житото от плявата, ама поне не е само плява. И въпрос на твой личен вкус и избор си остава дали ще черпиш от житото или от плявата.
И стигаме до личните предпочитания. Аз понеже съм задължена да съм всеядна откъм информация (заради професията си), следя всичко. Затова и нищо не ми убягва. Най-вече не ми убягва кое става масово популярно и кое с "бутиково" приложение в определени, профилирани, по-интереси групи от обществото.

Та, няма да имаме новина сега, като ви кажа ,че интернет… не, не интернет- вашето внимание роди нова звезда! За нея вече се говори и пише и е "развъртяна" по медиите повече от Глория (да кажем) в най-силните си години. Русата сервитьорка с прегорена коса, ръсеща майтапи на пияна глава. Всъщност, вашето внимание я направи най-популярната влогърка (видео-блогърка) в момента, за ужас на мъчещите се с години пред домашните си камери влогъри, прекарали безсънни нощи в репетици, сценография, подборка и нагласяне на костюми, сценарии и седмици монтаж, така че да изглежда "по-естествено". Същият ад, апропо, цари и в сферата на "сценичните изкуства" навсякъде, където ги има - от телевизии, през музикална сцена, театри и всякакви други водевили, където се хвърля маса зор, е добре да се отрепетира "непринудеността".... Нееее, милички, естественото излъчване ви се получава трудно, а трудът, който полагате в тази насока,       е неприятно забележим! Естественото, когато е естествено, си личи и аудиторията го усеща, даже да ви стресна - привлича се от него. Затова пияната сервитьорка набра от раз, а вие се потите под фон дьо тена си незабелязани с години.

Но не това е толкова интересно. С фалша ще се занимая по-обстойно някой друг път. Ще ви обърна внимание на друго. Вие усещате ли се какво привлича вниманието ви, като потребители на шоу-продукт? Разбирате ли, че най-накрая се разбра какво всъщност вас искрено ви влече, интересува, хваща окото ви, задържа ви пред монитора/екрана/страницата? В тази свободна среда на океани от информация, безплатно предложена ви и изкарана на тезгяха, вие се пресегнахте и натиснахте "плей" точно на келнерката от Павликени. Сори, но тази "звезда" е създадена от вас, по напълно натурален път, родена от "народната обич" или "гилти плежър". Както искате оправдайте циркулацията й из мрежата, та чак до медиите, но това е един образ натрапен лично от вас на вас самите, споделяте го помежду си, сами. Дотук бяхте с изтънчения си вкус, презрението към простотията, Пауло Куелю и 50 нюанса незнамсикакво. Точка!

Чалга за вас и Павликени! И жълта преса! Да не съм чула да се реве против жълтата преса повече. Впрочем, то и чалгата едва я утрепахме, и то не до край, и то само защото чалга-трудовачките одъртяха, и се умориха да си навиват буклите и да се гъзят пред масите ви.... А и вие поодъртяхте и ви мързи да им мятате салфетки в потните деколтета. И медиите се затрудняват да измислят нова форма, под която да зададат въпроса: "Как поддържаш външния си вид?" или да изтръгнат още по-прелюбопитната информация:
"Какви мъже харесваш?"
Сега павликенската перла да си подготви отговор на тези питания. Обаче първи да хвърли камък този, който е безгрешен! Ама, нима мислите, че не разбирам преимуществата на това да се наплюскаш с наденица и зрял боб, да се изтегнеш на дивана, да си отпуснеш душата, да пръднеш и позяпаш Атанаска в нета, как си завира шише бира (такова същото, от каквото до сега си пил) между краката, пред това да седиш в изискано заведение, облечен в тесни, официални, неудобни дрехи, които ти очертават паласките, да се опитваш хем да ядеш (с правилната вилица, нищо че не знаеш коя е) сьомга, хем да си гълташ корема, да не провисне над колана... И накрая да си тръгнеш с кисела физиономия и настроение (и от маломерната порция, и от високата сметка, и от липсата на внимание към теб от противоположния пол, нищо, че така усърдно си глътна корема), и едва дочакал уюта на дома си, да се метнеш към хладилника и да се наядеш поне (като хората) с мусаката от вчера! Ама - човещинка!

Друго нещо са си простите форми. Простите неща са лесни, те не те товарят, не те ограничават, не ти поставят рамки! Те не изискват и не поставят летви, онези противни летви, до които ти понякога не можеш да се пресегнеш, та да ги пипнеш, камо ли прескочиш... А и някак, простите изразни форми ти позволяват да се извисиш духовно в собствените си очи. Простите неща ти можеш да ги разбереш и напълно компетентно да обобщиш: " Това е пълна простотия!", докато някои други форми на поднасяне на забавление и информация може и да затруднят възприятията и оценката ти и ти пак твърдо да заявиш: " Това е пълна простотия!", но в душата ти ще остане онази горчилка от осъзнаването, че всъщност не си разбрал много добре какво точно са се опитали да ти кажат....

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.