Актуално
ВИП ИНКВИЗИЦИЯ

Адриана Аврамова | 26/09/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

„Най-страхотното риалити в българския ефир . Очаква ви най-вълнуващият и непредсказуем сезон. Вип Брадър се завръща. Гледайте внимателно”.

Встъпителните реплики на Ники Кънчев при обявяването на старта на Вип Брадър всяка година са еднакви. Еднакви точно, колкото еднотипен е и сценарият на шоуто,  както и персонажите в него.

Едни и същи драми, едни и същи образи. Задължителното присъствие на манекен от чужбина (уж разбивач на сърца), плеймейтка, нашумяла светска двойка, фолкпевица, някой прикрит хомосексуалист и разни хора за пълнеж, чиито скандали за меда, захарта или тоалетната хартия са винаги добре дошли.

10 години едно и също

Нищо не се промени за десет години. Нищичко. Все със същия интерес седим пред телевизора да видим как за поредна година група известни хора ще се излагат... Ще плачат, ще се смеят и ще разкриват тайните си, за които дори жълтата преса не би предположила...

Десет години народът, жаден за простотия, пуска SMS-и като луд и подкрепя любимците си в Къщата. Бедният иначе български народ ...

10 години гледаме до болка изтърканите образи на т.нар. ВИП персони. 10 години звездите на България си мерят... известността в една къща със стотици камери. 10  дълги години Виповете ни се подлагат на всякакви безумни мисии в името на парите. Но иначе никой не казва, че е влязъл заради тлъст хонорар. Всички са заради шоуто, феновете или, защото обичат приключенията. Големи авантюристи, бе...

За пари, за пари на Виповете говори...

Истината е много проста. Изглежда, че родните звезди не са толкова богати, колкото си мислим ние - хората от простолюдието. Че защо иначе ще се продават  на едно риалити  Продават себе си, гордостта си, имиджа и достойнството, които са градили толкова време... За какво, ако не за пари и още малко реклама? 

Защо ще позволяват да бъдат режисирани ?

Дали пък не са станали мазохисти вследствие на славата в тази малка страна, наречена България ? Едва ли.

Тук обаче възниква един въпрос – колко струва потъпкването на един образ, граден с години?  На колко хиляди една звезда в България определя имиджа си ?

Дано Виповете са взели наистина големи хонорари, защото после, когато излязат навън, може и да съжалят за прекараното време в къщата. Чистосърдечно им желая да са издрусали продуцентите, защото това, което правят с тях вътре се равнява на наистина много пари.

Вип инквизиция

„Инквизиция” според тълковния речник означава – „Разследване или разпит на провинени, придружени с нечовешки мъчения . „В преносен смисъл думата се използва със значение на морален тормоз”.

Честно казано не намирам по-добра дума за случващото се в „най-известната къща в България”.

Вип инквизицията работи много просто. Вкарват се популярни хора, имащи се за звезди, в една къща и оттам нататък всичко е лесно. Те сами се излагат. Не издържат на напрежението, влизат в конфликти, битовизми, провалят мисии заради суета или „звездеене”, а за капак ги карат да разкриват най-критите си тайни.

Ей така, трябва да признаят пред цяла България, че са правили секс за пари, че имат обратни наклонности, влюбени са в една и съща жена, спали са едни с други, зависими са от алкохол, били са изнасилвани ...

Всичко, което са крили години наред излиза в ефир пред милионна аудитория с помощта на кубчета. Да е по-забавно. Само се чудя на колко хиляди е оценено всяко кубче с тайни в договорите им...

Колко струва например, да признаеш, че си гей, щом с години си го отричал?

Лично пространство?  Няма такова нещо. 

Свещеното право да излъжеш или просто да премълчиш нещо, което не желаеш да става обществено достояние също го няма. Защото, ако ти излъжеш, друг ще каже истината.

Честито на печелившите.

Звездите сигурно са полудели

„Говори Биг Брадър” – един глас, зад когото седят десетки сценаристи, редактори, режисьори и продуценти (виж финалните надписи) прави за посмешище родните ни звезди. А те седят и си кротуват вътре, търпят унижението, защото иначе няма пари.  Гордост ?

Не, всичко е сведено до КЕШ-а.

Вип Брадър е „ВИП” само в първия епизод. Тогава всички са с прически, рокли, костюми, изглеждат звездо, слизат от скъпи коли, пристъпват по червения килим. После влизат в една къща и вече никой не помни първоначалния им блясък, кариерата им, успехите им. За един месец инквизицията им  е*ава майката .

Г-н продуцент...

Честно казано, от една страна, се възхищавам на злите мозъци на хората, които правят това предаване. Трябва наистина да си зъл, за да успееш десет години да караш едни популярни хора да влизат в една и съща къща, и просто да помахат от нея на образа си за довиждане. Защото, когато излязат оттам - те вече няма да бъдат същите нито за близките си, нито за аудиторията.

Малцина са онези, които бяха помилвани от продуцентите и излязоха все още харесвани от къщата. Но на тази милостиня не могат да разчитат всички.

Карбовски нарече формата „Дневник на омразата” и няма как да не се съглася с това определение...

Сякаш продуцентите са взели на прицел хората, които не харесват и ги вкарват в тая прословута къща, за да им отмъстят. И им се получава, де.

Имаше един филм – „Кубът”. Група хора, затворени в едно кубче - стая с четири стени . Трябваше да понесат зверски извращения, за да се измъкнат и малцина оцеляваха накрая. Това беше фентъзи, разбира се. В реалния живот този филм се казва Вип брадър. А кубчета пак има - тайните на родните випове.

Кой ще оцелее ?

И по-интересното: кой ще се престраши да влезе в следващия, още по-свиреп сезон на шоуто, за да почувства продуценската любов?

А народът гледа...

Всички говорят за Вип Брадър - факт. Ние сме си сеирджии. Докато седим и се кефим как разни известни хора се гърчат в едно шоу за някой лев, ще го гледаме. И ще искаме  още и още. 

Такъв ни е манталитетът. Такава ни е ауторията. Такива сме си.

Жадни за излагации.

Добрата новина е, че след още десетина години няма да останат Випове в България, които да пълнят къщата. И тогава това шоу най-сетне ще приключи жизнения си път.

А дано!

 Други статии от този авторКоментари