Коко, Николета и Венета

Коко, Николета и Венета
30-09-2014г.
26
Мария Маркова-Марчела

Циркът дойде! В програмата му днес ще видите:

Човекът, който скача от 30 метра в чаша, пълна с буря и оцелява – Коко Бареков; жената-дърво - Венета Райкова и „малката булка“ на беге ефира - Николета Лозанова.

 „Мила ми Венето, после Биг Брадър обичам най-много тебе!“. Това чух да казва пенсионерката Ботева от съседния вход, докато си говореше сама на една пейка пред блока. Когато не гледа телевизия, тя винаги стои там, облечена с любимата си фланелка, на която Коко Бареков е с тишърт с лика на Христо Ботев, който пък е с тениска с апликация на куршум.
Всеки собствената си смърт е облякъл – Бареков ще се погуби от родолюбие, така мисля аз. Но да оставим Коко за малко. Заради съседката ми Ботева сме се събрали днес тук, а тя е известна – всички я познавате - затова и папараците на Николета Лозанова не спират да я следят.  

Момента, в който Ботева стои на пейката и мисли на глас за Венета Райкова го има запечатан за поколенията от папараците на Лозанова, които съвсем незабелязано (както винаги!) се промъкнаха и седнаха на пейката до Ботева, прегърнаха я, едва не я събориха на земята и така направиха селфито.

Ботева,  която мечтае да я поканят в Биг Брадър, за да разкрие ужасяващи тайни от личния си живот. Ботева, която ще гласува за ББЦ, защото те са против турците. Ботева, която мисли Николета Лозанова за дъщеря на Гого Лозанов от брака му с Олга Лозанова. Ботева, която, като разбра за новата вълна от сирийски бежанци, ме викна да й меря кръвното във входа. Интелигентна жена е Ботева. Това не можеМЕ да си помислиМЕ да й го отречеМЕ, както би казала Венета Райкова с нейното шопско „мекане“.  Мека не само Венета. Мекат повечето политици, някои от говедарите по Софийско, част от овчарите на запад от ятовата граница и банкянските козари, доколкото все още ги има. Но при Венета е направо забележително!

Венета, жената-дърво, е по-интелигентна и от съседката ми Ботева. Тя е една от най-успешните ни водещи, която поседя в ефир цели десет години и половина. Успехът в България се измерва с времето, прекарано в ефир, а не с нещата, с които пълним ефира. Защо това уточнение е важно в случая? Защото всеки плюс (+) е един зачеркнат минус (-). Важно е и поради още много други причини, за които няма време в момента!   

Десет години и половина успя да отброи и самата Венета, въпреки че за нея времето е спряло отдавна, някъде в деветдесетте години на миналия век. Някъде тогава тя за последно си е направила косата, пазарувала си е дрехи, погледнала се е отстрани, харесала се е, заобичала се е. Напоследък я виждаме как гасне, четейки тромаво като първолак аутокюто в коментарното студио на Вип Брадър. Но пък тромавото е новото бързо! Или пък не? Гледам я Венета в „Голямата уста“ – до нея една проста гледачка, главния редактор на агенция ПИК (ДРИС) и Соня Колтуклиева, която незнайно защо е избрала схемата да е „първа на село“ при положение, че е толкова успешна и ценена във всичко, което прави извън пределите на Нови Хан. Но оставете смешната Соня. Венета пускам да гледам и какво да видя? До болка познатото – жената все още няма понятие какво е елегантно да „ровиш“ в хората. Евтини интриги, тъпи заключения и селско навлизане в личното пространство. Едно си знае и едно си пее милата - десет години и половина от „човещинки“ и „кич“ прави лечебна лютеница!

За десет години и половина вече и  малките деца знаят, че без ВИнетка нямат право да карат по селските пътища и сигурно заради това, както самата тя споделя в едно нейно интервю, студенти пишат дипломни работи върху нейни знакови интервюта. За да са в час с това спънато като кон време сигурно. Вероятно още толкова време Венета ще си е същата. Ленивият дух е същото като ленивото дебело черво – задръства ни със стари, ненужни неща.

Но на Венета й „стига тая награда“, наградата на публиката й, която предимно мълчи по въпроса и още повече на пресата, която я изпрати гръмко с „Ерата „Горещо“ приключи“, но най-вече на Нова телевизия, която я утеши със студиото на „Голямата уста“. За десет години и половина тя успя да попита почти всички български звезди колко пъти в седмицата правят секс и с кого, с което абсолютно се изчерпва всичко, което можем да кажем за Венета Райкова.

Затова веднага минаваме на новата генерация водещи и неминуемо стигаме до „малката булка“ на беге ефира - Николета Лозанова. Тук само заради леля Ботева ще съпоставя Николета и Венета, а после ще сложа и щипка Коко за вкус.

На новите водещи, да им махнеш аутокюто е по-страшно от това да им махнеш грима в ефир. Но пък за сметка на това Николета поне може да чете кю по-добре от Венета, която доскоро твърдеше, че сценариите, слушалките в ухото и аутокюто са обида за професията, а сега има дори и телефон в студиото, от който, по-умните зрители се надяват, че ще звънне банкерът от „Сделка или не“, да й предложи 645 лева, за да си ходи вкъщи.

Николета е едно забележително същество! Тя, за разлика от Венета, знае, че е проста и, пак за разлика от Венета, изглежда прекрасно. Когато дава или взима интервю, винаги, за разлика от Коко, има някой по-умен в ухото си, което е похвално. Може би и тя след десет години и половина ще каже, че появата и присъствието й са били значими, вероятно тогава госпожа Ботева още ще е жива, ще продължава да отмаря на пейката пред блока в дългите рекламни паузи, облечена в същата тениска, молеща се на същите богове, още по-стара, по-тъжна, съжалявайки, че и този път не са я поканили във ВИП Брадър.

Нищо лошо не казвам за Биг Брадър. Не ме разбирайте погрешно. Истината е, че адски много хора го гледат. Аз също го гледам и го харесвам. Най-вече заради гениалните простотии, които ТОЙ ражда. Изречението на Жени Калканджиева от вчера: „Аз от вашето сирене правя ли си алкохол!?“ ще остане завинаги в историята! Да събереш на едно място такива тежки идиоти също е гениално.  Продуцентите на това шоу не са прости - напротив - те са едни хитри, симпатични и комбинативни копеленца, които бачкат здраво, правят пари и рейтинг. Неволята ни учи, че трябва да се толелират повече тези хора, отколкото онези, които са се докарали дотам, че да не могат да си купят едно кисело мляко.  Сега всички, на които венец мъченишки им грее на челото ше скочат, но аз не се притеснявам, защото цените на тока ше ги надскочат!

Подават се обаче все още сенки на гении от храста между краката на майка България. Няма да умре прост българският народ. Няма да умре и грозен. Ще умре сам. Защото всеки се ражда и умира сам. Най-много ние – многострадалните драги зрители на собствения си живот.

А Коко, Венета, Николета и госпожа Ботева - всички те са деца на уродливия цирк - беге ефира. И тримата ще ги гледаме още дълги години – да са живи и здрави! България е виц за жената на футболиста, блондинката и политика. Виц, който отдавна не е смешен.

Какво можем да си пожелаем? Защото нали с пожелание завършва всяка простотия, която дават по телевизията.

Желая - Коко да започне да го съветва някой с вкус, Венета да я облече някой с вкус, Николета да не диктува вкус, аз да спра да повтарям думата „вкус“, а госпожа Ботева да намери с какво да си оправи вкуса на пропилян пред телевизора живот в устата.

А на вас желая прекрасен, стремителен и динамичен ден.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.