Македонска афера

Македонска афера
11-10-2014г.
31
Симона Милкова

Lentata.com разговаря със зам.-председателя на ПП ВМРО Ангел Джамбазки за Република Македония, евентуалното й членство в ЕС и за онези, които крадат българската история.
 

Предстои издигане на зам.-председател на делегацията на Европейския парламент, която отговаря за напредъка на република Македония за членство в Европейския съюз, защо твоето място там е важно?
Доколкото ми е известно има двама кандидати, единият съм аз, другият е Станишев. Разбира се, за ПФ и ВМРО е изключително важно това място, защото ще ни даде възможност на практика да положим дължимата грижа за правата и законните интереси на българите в Македония. Доколкото ми е известно другият кандидат представлява БСП – партията, която носи най-голямата историческа вина за отродяването на стотици хиляди българи в Пиринска Македония. Всеки що-годе грамотен студент по история, би определил политическата позиция на БКП от средата на миналия век като национално предателство. Историческо задължение на всички членове на Европарламента е да ЗАЩИТЯТ ПРАВАТА И ЗАКОННИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРСКОТО МНОЗИНСТВО В МАКЕДОНИЯ. Г-н Станишев дължи едно извинение за поведението на своята партия на наследниците на стотици хиляди погубени човешки животи на българи в Македония и чак тогава би могъл изобщо да заяви интерес и отношение по темата Македония.

Трябва ли Република Македония да стане член на ЕС?
Република Македония дължи признаване на българската общност там, дължи признаване на правото на македонските българи да използват български език, да имат български медии, да се сдружават в български обществено –политически  организации, чак след това можем да говорим за евентуалното желание за членство на Македония в Европейския съюз.  

Какви са рисковете за нас, ако подкрепим Македония за членството й в ЕС?
Ако пропуснем да защитим правата на българското мнозинство там, за пореден път рискуваме в рамките само на 100 години да предадем за пореден път своите сродници край Вардар, това за ПФ и ВМРО е недопустимо и ние няма да позволим да се случи.

Крадат ли македонците българската история?
Крадат я скопските подлоги в Белград, тези които се определят като югославяни и югоносталгици. Обикновените граждани на Македония са наши братя и ние уважаваме правото на всеки един да се самоопределя като македонец по произход.

Какво правим ние по въпроса за съхраняването на нашата национална идентичност и как така съседна Македония чества в пъти по-тържествено празници на български владетели?
Българската държава е изоставила напълно отбелязването на всички важни дати в българската история, включително и тези, свързани с българщината в Македония. Това позволява на една държава с бюджет, колкото този на град София, нагло, но успешно да си присвоява знакови личности, събития и дати от българската история. Българската администрация  се отличава с мекушавост, идейна импотентност и незаинтересованост към защитата на българския национален дух, национално самосъзнание и национална същност. Това не трябва да е така и ние сме твърдо решени да го променим.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.