Бащата на Яна: "Аз винаги ще наричам Чеци убиецът на моето дете."

Бащата на Яна:
21-10-2014г.
39
Симона Милкова

След доживотната присъда за Чеци, дадена му от Софийски градски съд вчера, Lentata.com разговаря с бащата на Яна – Явор Кръстев.

Доволни ли сте от присъдата?

Такъв човек няма право да живее в обществото. Щом като няма смъртна присъда, най-добре е да се върне онова, което беше преди години за такива убийци - които отнемат без причина живот и то по-особено жесток начин, такива хора трябва, както едно време - да го пратят в урановите мини в Бухово. Там да си изживее годините, а не в затвора, където ние да му плащаме, за да живее добре зад решетките. Щом като няма друга по-тежка присъда, доволен съм и от тази, но нека да работи, а не ние да му плащаме издръжката, всички ние му плащаме издръжката. Доволен съм много от работата на нашите адвокати и на 5-ти съдебен състав.

Имайки предвид, че това е първа инстанция - имате ли опасения за онова, което би могло да се случи от тук нататък?

Мисля, че и на Апелативен съд ще се потвърди присъдата. Мисля, че и те ще подходят разумно към нещата. След това, което Чеци е извършил, надали ще има магистрат, който да се подпише под оправдателната му присъда. Не мисля, че ще има такъв човек. За мен най-много да се прибави към присъдата му „без право на замяна“.

Прокуратурата заяви наличието на още двама „помагачи“. Явор, кажи ни честно, мислиш ли, че ще се стигне до разплитането на случая докрай?

Не, чорапът е разплетен отдавна, не вярвам, че трима човека ще посегнат на едно момиче 50 килограма. Няма как трима човека да я убият, тя не е починала от раните си, тя е починала от асфикция, от задушаване, това не са го направили трима човека, няма как трима да са удушили един. Ние сме българи, ако бяха трима, щяха да се натопят един друг. Убиецът е един, аз до вчера никога не го бях наричал убиец, но откакто съдът се произнесе, за мен той си е убиец, от тук нататък аз винаги ще го наричам убиецът на моето дете.

Предполагам много пъти си си задавал въпроса защо. Имаш ли някакво обяснение, защо Чеци уби дъщеря ти?

Никога не съм си задавал този въпрос. Яна беше лъчезарна, усмихната, аз просто се чудя каква може да бъде причината. В хода на делото един от съкилийниците на Чеци – Петър Велинов разказа за книгата, която Чеци държал под възглавницата си. В книгата се описвали некрофилски актове, а авторът бил Жорж Батай, името й „Избрано“ – проблемът явно си е в него, Яна няма с какво да го предизвика. Съдебният лекар разказа, че белият й дроб се е пръснал, лявото й око беше извън орбита, ние си я погребахме със затворен ковчег, тя не беше за пред хора.

Адвокатът на Чеци Иво Найденов заяви, че „присъдата е произнесена на базата на емоции, а не на доказателства", твоят отговор на това твърдение?

Този г-н адвокат не осъзнава ли, че обижда цял съдийски състав, ако съдът се влияеше от емоциите на хората, то това нямаше да е съд, а анархия. Думите му означават, че и самият той се влияе от емоциите. Неговите думи са пълна глупост, няма логика 5 човека състав плюс съдията, да са се повлияят от емоцията. Всички са били „за“ доживотната присъда. Самият той също е юрист, чел е същата Библия, която е чела и съдийката, с тези си думи той също се компрометира.

Обърни се към Чеци, какво би му казал сега?

Честно, ако бях в залата вчера, след като го призна съдът за виновен, той през цялото време на предишните заседания ме гледаше ехидно, като богопомазан, вчера щях да се изхрача и изплюя и щях да си тръгна. Каквото и да му кажеш на такъв човек му е малко, щях да се отнеса с него като към един боклук, една измет, като едно нищо.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.