DickOFF – намерен в превода

DickOFF – намерен в превода
23-10-2014г.
76
Мария Маркова-Марчела

Ще ви говоря за неделното ПУБИСцистично предаване на Nova TV „ДикOFF“.

Преди това обаче искам да ви разкажа за Nissan Moco – (Нисан Сопол), Mazda Laputa (Мазда Курвата), Kia Borrego (Киа Овца) и Mitsubishi Pajero (Мицубиши Чекиджия) – автомобили, които никой испаноговорящ не би подкарал освен, разбира се, ако няма завидно чувство за хумор. Това са все истински опити да се пробие на всички други пазари, но не и на испанския.  

Трудно се измислят имена за коли, които на всички езици да звучат добре.Трудно се измислят имена изобщо. Българското Пена например на испански означава „мъка“ и цялата тази драма, събрана в едно име, им идва в повече дори на лос испаноаблантес. Докато на нас Пена ни идва единствено и само като нещо селско и просто. А италианците и до ден-днешен не разбират защо продължаваме да си кръщаваме децата „кокошка“ (Gallina). Изгубени в превода, няма как да се разберем – това е ясно. Няма как нито всички да са доволни, нито пък всеки да е адекватен.

Обаче да се намерим в превода е вече нещо съвсем различно...

„Dick OFF“ може да се преведе от английски на български като „излишно перчене“. Също може да значи „скопен“, „ялов“, „без живец“. „Безхуев“ пък е буквалният му превод. Като не вършиш работа, а се занимаваш с глупости, пак нещата отиват към „Dick off“... „Dick Off“ спокойно може да се преведе на български и като Сашо Диков.

Заебете шапката на предаването му, която ни казва, че сме прости и зомбирани и че Безхуев е дошъл да събуди малкия, заспал, но за сметка на това прост български народ. Тя само прави добрите намерения, с които е осеян най-краткият път към погрешното разбиране за света, да звучат така, както Славка Калчева би звучала на рейв парти. Нелепо е думата, ако не се сещате. Защото в България сме свикнали с очи да дъвчем дъвки, докато с уста стискаме зъби. А най-лошото е, че на Безхуев му е толкова презкуресто, че просто няма смисъл нито да ГО говоря, нито да МУ говоря. Dickoff.

Онзи Диков, който преди време реши, че е много смел и граждански развълнуван и от ташака сред спортните коментатори реши да стане ташака на българската публицистика. А телевизията, която винаги го е играла, че има най-големите топки на света, нямаше как да не го вземе и да го хвърли в праймтайма на нашето време. И така вече тотално да се закове тенденцията, че журналистът в България трябва да е неподготвен, глупав и нахален.

Хората окончателно свикнаха с това и си еба путката лелина. Ето ви елеметарен пример: никой не се разстрои от това, че Стефан Рядков, пременен като Цецо Василев и Диков, както винаги играещ го клоун, отразиха вечерта на изборите, която надмина по ужас и политически трупове дори нощта на Вси Светии.

Да разсъждаваш наивно, да не четеш, да си неадекватен, да не вникваш в нищо, да имаш повърхностен поглед над нещата, да си купен или да нямаш грам талант и въображение - всичко това влезе трайно в длъжностните характеристики на повечето водещи, които разчитат на сценаристи, рисърчари, редактори, екип гости, продуценти и благодетели да им избутат работния ден с колкото се може по-малко „Пена“ и повече „Кокошка“.

Сами разбирате, че не ви трябва да знаете перфектно испански, за да се ориентирате в  историята ми за сопола, курвата, овцата и чекиджията на колела. Не ви трябва и завидно чувство за хумор, за да разберете смешката. Смешката, която дори не благоволи да се научи да говори без да мляска и да яде гласни, съгласни и дори цели думи.

Трудно ми беше да извадя трите цитата, с които ще приключа с темата за Диков. Трудно е да се вади звук, когато няма разпознаваем такъв.

Ето цитати от последното предаване на Диков, в което той твърди, че Цветан Василев си е обръснал мустака, за да се дегизира:

ЦИТАТ НОМЕР ЕДНО (One million dollar question!):

Диков към Тити Папазов:  „Питам те, погледни кадрите,имаш ли представа, чувал ли си, че си е обръснал мустака, защото това очевидно е обръснат мустак и леко прокарал вече?“

ЦИТАТ НОМЕР ДВЕ:

Тити Папазов: Едно е сигурно, че в този трилър единствените, на които със сигурност не трябва да се вярва са БНБ... На 30 май дадоха най-висок резултат на тази банка...

Диков: На 17 юни дори потвърдиха, че всичко е наред, а на 20 юни я затвориха, така че на тях не трябва да се вярва

ЦИТАТ НОМЕР ТРИ:

Диков към Тити (за Цецо Василев): Знаеш ли кой го е предупредил, че го чака арест и той е... един негов прокурор... съм чувал аз, който впоследствие  по лични причини не щеш ли изненадващо си подаде оставката...

Тити: Значи тогава трябва да говориш, ако не ме лъже паметта, за Роман Василев? Така ли е?

Диков: Така съм чувал...

Тити: Ами, Сашо, в нашата държава едно от нещата, които е така доста водещо, е клюкарщината и доколко дадено нещо е вярно, не можем да гарантираме. Но е факт, че в нашата държава всеки разбира от политика, от футбол...“

Аз съм чувала, че e подсъдно да се уронва престижа на една банка – особено в национален ефир, чувала съм също, че не един, а цели единадесет прокурори предупредиха Василев за ареста. Чувала съм и че Диков е адски прост, но дали е така?

А за банките - или добро, или нищо, защото лайното и без това много ни се дръпна наскоро и ситуацията вече заплашва фатално да ни задави. И не на хуй да оригаме след това, а на Пеевски до края на дните си като българи.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.