Държавата на глупаците?

Държавата на глупаците?
25-10-2014г.
56
Ева Истаткова

Слизай, ма!”

„Мълчи и слизай”

Срамен обиск. Да ти бъркат в гащите. Отпред и отзад. Да ти свалят дрехите. Да те държат гола на улицата 20 минути. Да те опипват, а случайни минувачи да правят снимки и да питат – „порно филм ли снимате, а?”...

Това разказа пред всички медии и цяла една държава студентката Борислава Латинова.

Цяла седмица с погнуса и отвращение говорехме за полицията... Заживяхме с общото чувство, че държавническата наглост и институционалното безхаберие са прелели чашата на търпението ни. Гадна полицайка, нали. Заслужава на нея някой да й причини същото. Да й бръкне... абе, да я унизи.

Всички си го мислехме и дори си го говорехме.

Отприщи се в нас онова затлачено от разочарования и страх усещане, че трябва да има справедливост. Ние станахме НИЕ. А тя, долната полицайка, МВР и системата станаха ТЕ. Онези, които ние мразим, защото ни потъпкват...

Но какво ще стане, ако студентката Борислава просто ни е направила на глупаци?

Какво ще стане, ако полицай Нели Върбанова от 4-то РПУ е права и обиск наистина не е имало?

Нейните показания бяха проверени с детектор на лъжата. И според него – полицай Върбанова казва истината...

Ами, ако наистина полицайката никога не е изричала думите „Мълчи и слизай!”?

Ами, ако не е бъркала в ничие бельо и не е събличала беззащитна студентка?

Ами, ако ние, медиите, и всички сме се вързали на един студентски спектакъл? Фарс?

Ами, ако адв. Марковски, който каза, че в случая не става дума за превишени права, а за нагло престъпление, извършено от полицайката, за обиск, извършен по „зверски, примитивен начин”, се окаже сгрешил?

Тогава какво?

Ще си посипем ли главата с пепел? Ще се извиним ли на полицай Нели Върбанова, че за седмица я превърнахме в звяр? Ще можем ли да изтрием прорезните рани от лицето на полицията, които останаха след този случай?

Няма.

И знаете ли защо...

Защото сме се превърнали в плодородна почва за отглеждане на културите „лъжа”, „лицемерие”, „недоверие”, „обществен наивизъм”.

В противен случай, нямаше да е така лесно за една студентка да ни убеди, че цяла една институция се е изгаврила с нея. Първо, да убеди и разплаче баща си. После медиите. После всички, които са я видяли или прочели за нея. Както и адвокатите. Цяла верига от хора, податливи на концепцията „властимащите в България са продажни, лоши и са против нас, обикновените българи”...

В този вероятен пърформънс, изнесен от студентката Борислава...дори не е най-важното да разберем – защо го прави? Някои ще кажат – гаджето й е дилър на кока, приятелите, с които се е возила имат криминално минало, ясно – играе театър. Има нещо гнило.

Е, да де.

Ама ние изгледахме представлението.

И можем да си кажем диагнозата – корозирало обществено доверие, хистерична лекомисленост и недостиг на уважение към институциите.

А на общества с такива диагнози, обикновено, бъдещето не е светло. Завършва между 4 стени, особено, ако откажем да признаем, че спешно имаме нужда от лечение.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.