Как си прекарват вашите деца. Информация отвътре.

Как си прекарват вашите деца. Информация отвътре.
26-10-2014г.
35
Радост Петрова

Всички действия се развиват в София, Студентски град. Приликите с реални лица и събития са неизбежни.
Откакто уча там, все ми се иска да разкажа на останалата част от нищо неподозиращия свят за този толкова специфичен софийски квартал. Това там е направо друга планета. С особен вид жители, с особен вид климат. Студентски е източната, бедна, позападнала, мръсна и много по-малка версия на нещо средно между Амстердам и Лас Вегас. Изобщо – странно място е, а като такова и това си има собствени витаещи духове.

Ай лав ю, BMW!
Аз ги наричам духчетата-хормони. На тях се крепи и от тях зависи целия социален живот в окръга. По улиците пращи от тестостерон. Може да забременееш само от въздуха. Момчето в Студентски град става мъж само в МПС. Да имаш кола си е гъзария. Това е начинът един млад примат-студент от 21ви век да покаже мъжество. Да имаш пък BMW си е чиста гаранция за секс или поне за много евтин такъв. Баварец притежава единствено Алфа мъжки екземпляр. Ако обаче съдбата не те е надарила с такова возило - домашната ракия е на особена почит също. Известна е сред студентите като най-ефективния афродизиак от всички и спомага почти толкова добре за обменянето на телесни блага с противоположния пол.

София vs. Провинцията
Да си от София вече е почти срамно и е много сигурно, че ще те мразят, а теб вятър те вее на бял кон. Ако си от Бургас, ти си оригинална „батка” и си дошъл с мисията да го покажеш на всички. Ако си от Варна, твоята цел в съществуванието е да подрониш авторитета на всеки бургазлия и нищо повече. Пловдивските студентчета пък живеят с мисълта, че са изоставената аристокрация на България, нищо че те ще са (в най-добрия случай) второто поколение от семейството си с висше образование. Пришълците от околните села на гореизброените градове носят съответните белези на окръга си и не бива да се пренебрегват. Последните даже са най-опасни. Те страдат не само от комплекса, че не са се пръкнали в столицата, но и от този, че са от село.

Диалектът
- Аз й викам: „Кликни ми”. И тя ми клекна.
Такива неща се чуват и то съвсем не на шега. Народни приказки и песни от ново време. „Поклекнала Тодора” и „На задна, на задна, моме Калино”.
В Студентски град колкото по-меко говориш, толкова по-лесно ще се социализираш. Изведнъж се оказва, че шопският диалект е дефицитен и не е на почит, а за книжовния български език пък дума да не става. Въй-каш, клякаш и си истинска студентка (като второто се прави, единствено ако субектът е надарен с BMW, както се разбрахме по-горе).

Наркотиците и студентът
Тревата си е трева. В другите градове не знам как е, но в София марихуаната още носи духът на това да си бунтар, да мислиш различно, да имаш идеи. Тя винаги е събирала хората и това ще остане така. По-популярни сред студентите са обаче като че ли разни амфетаминови наркотици и тем подобни гадости (може би заради по-евтиния си характер). Кокаинът пък е издигнат в култ. Той върви с BMW-то. И двете се почти равностойни символи на голямо състояние, просперитет и тежкарство.

Общежитни приключения
Вторник вечер за учащия се е малкият петък. В Студентски се пие през седмицата, понеже уикенда всички се прибират по селата. Цялото пиене започва от общежитията (преди да се премести в Plaza). Като по-скоро то там въобще и не спира. Положението вътре е като във виетнамски лагер или като от някакъв много лошо организиран комунистически режим. Всеки познава всеки. Вратите стоят отворени. Прозорците не се затварят. Портиерът е по-пиян от младежите. Свободното движение е ненатрапчиво, но – факт. Още по-свободният секс пък е навсякъде. Алкохолът в общежитието е валута. Пушенето из цялата сграда- безпроблемно. Нормалният ремонт на всичко това – все по-далече.

Плаза, бейби
Това е заместникът на главната улица от родния град на студентките. Главната е мястото, на което девойките флиртуват (меко казано) с момчетата, показват си новите дрехи, оглеждат останалите, клюкарстват, пият кафе и си губят времето. В „Плаза, бейби” има само леки изменения по основните точки. Флиртът е земенен с почти-наебаване в дискотеката. Новите дрехи са все по-курвенски нови роклички. Оглеждането на останалите е женски бой за надмощие. Клюкарстването в Плаза пък е заснемането на компромати за Фейсбук. А пиенето на кафе е заместено с наливане с евтин алкохол.
 
УНСС
Това е университетът на Чичо Стати и на кифлите – всичките си правят каквото си искат вътре. Първият ми учебен ден там изглеждаше като промото на новия албум на Андреа. 10 часа сутринта, а те дошли с вечерен грим, с едни къси рокли, с едни платформи... Щастливи, че са в СофияТА. И... айде, в мойта катедра са читави, ама да видите икономистките – бият по кифленство дори психоложките на Софийски. Страшна работа, казвам ви.
 
В общи линии Студентски град е вечният, неспящ купон на току-що отвързани тестостеронени чудовища и хилядите им мечтаещи за гадже с по-хубав Баварец феи. А вие, скъпи родители, плащате за всичко това.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.