Имаше ли хора на протеста срещу Вежди Рашидов?

Имаше ли хора на протеста срещу Вежди Рашидов?
06-11-2014г.
57
Лентата

„Лъжите започнаха...” пише Румен Бояджиев-син като коментар към публикацията „50 души на протест срещу връщането на Рашидов като министър на културата” във Фейсбук групата, която организира протеста срещу Рашидов.

Имаше ли хора или някои медии лъжат, че едва 50 човека от над 900 потвърдили са се явили на площад Народно събрание. Къде е истината?...

Споровете на тема Рашидов-министър не спират вътре в самата група, инициирана от културни дейци и интелектуалци, които не искат Рашидов да се връща. Ето и техните основания:

„Заради закриването на регионални оркестри и театри. Заради прахосването на огромна сума от мизерния бюджет за култура за мегаломанския и безсмислен "български Лувър". Заради несъвместимо с поста му поведение. Но най-вече: защото е извънредно важно на този пост да има човек, който да работи всеотдайно и рационално, да има смислена, свързана и обоснована политика за развитие на българската култура. Имаме зверска нужда от читав министър на културата. Най-сетне.”

Разгневен синът на легендарния музикант от ФСБ - Румен Бояджиев-син пише още: „Оттук нататък платената агитка на Рашидов ще бъде изтривана безкомпромисно от това събитие ! Хора, които не умеят да пишат грамотно или са си правили "селфи" пред паметника на Цар Освободител за да докажат, че няма хора на протеста,нямат право с мнението си да решават бъдещето на културата в България,както и живеещи в чужбина или в региони, за които масата е единственото културно събитие в събота вечер. Незапознатите с проблема "култура" просто ще бъдат изтривани незабавно,личат си от километри и няма да им бъде позволено да се подиграват с труда ни, който понякога надминава човешката работна седмица във физически и психически аспект!”

Самият Рашидов бил коментирал събитието с думите - „какъв протест? – петнайсетина човека...”

Освен разсъждения за лъжите и „платените агитки” на Рашидов, в групата са коментирали и хора, разочаровани от неуспеха на протеста:

Това е жалкото в нашето уж "гражданско общество"- зад монитора и във фейсбук всички са много силни, но повечето хора не смеят да отстояват на живо гръмогласно заявената в интернет позиция. Защото страхът е голям - страхът, че като те видят кой си, утре властимащите ще те разпознаят, че не си от "техните" и мизерните подаяния ще секнат за теб. А казват, че хората на културата са лицето на едно общество. Явно каквото е обществото, такава е и културата му. Жалко!”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.