Има ли българи, които се сражават за „Ислямска държава”?

Има ли българи, които се сражават за „Ислямска държава”?
28-11-2014г.
29
Лентата

Според арабиста проф. Владимир Чуков има хора в редиците на „Ислямска държава”, които се самонаричат българи. Доста често обаче, те дори не знаят български.

Трябва да се прави разграничение между следните три категории: български граждани по рождение, такива, които са придобили българско гражданство, и лица, които нямат българско гражданство, но имат такова етническо самосъзнание. Западните служби ги определят не по документите за самоличност, а защото се наричат българи. В Татарстан има няколко много силни ислямистки групи, които се самоопределят като българи. Има такива, които са лежали в Гуантанамо, такива, които воюват в Афганистан и Сирия, които си вървят със своите български имена. Като например Салман-ал-Булгари (Българина), който дори не знае и дума български” – споделя в интервю за в. „Телеграф” проф. Чуков.

Сега разбирате ли какво става? – участваме или не в терористичната организация на „Ислямска държава”, то вече ни е излязло име...и то, от хора, за които дори не подозираме, че съществуват.

По-големият проблем обаче е начинът, по-който се създават фундаменталисти. Единият е прозападен – чрез убеждение. Така в страни като Англия и Франция, където не са зле с парите, джихадисти се създават чрез социалните маргинали, обяснява проф. Чуков. Другият начин е наречен – балкански модел. И, логично е – чрез пари. Финансовото поощрение е основното оръжие за набиране на джихадисти у нас. И основна мишена са ромите. Факт, който днес ни звучи като далечна тревога, но, ако утре започнем да произвеждаме реални бойци на „Ислямска държава” ще е болезнен проблем. Който, както е тръгнало – няма да знаем как да решим.

И ще живеем живот, определян от малцинствата – те са купувани на изборите НИ и те са купувани от терористите ИМ. Това е положението.

снимка: novinite.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.