Ангел Славчев: Бареков беше грешка, боря се с политическата мафия!

Ангел Славчев: Бареков беше грешка, боря се с политическата мафия!
01-12-2014г.
23
Лентата

След като напусна партията на Бареков и така се лиши от присъствие в настоящия парламент, Ангел Славчев отново е на вълната на протестите. Този път срещу банковия произвол и натиска на частните съдебни изпълнители. Колко хора у нас са „претопени”, провалени и ограбени и то с помощта на лобистки закони? И не се ли отчая вече от политиката в България – четете в интервюто на Славчев за Lentata.com.

Какво правиш в момента (след като напусна ББЦ) и отказа ли се от политиката като начин за реална промяна в България?

Още когато напуснах, казах, че продължавам напред и не смятам да се отказвам от мечтата си да видя България като добре развита икономическа и социална държава. За жалост, пътят за тази мечта минава през блатото наречено „политика“. Голяма грешка направих като се доверих толкова безрезервно на Бареков, но човек пораства учейки се от собствените си грешки. След напускането ми от ББЦ понесох много удари под кръста, но истината ме направи жив и ми донесе много нови приятели и съмишленици. Започнах и работа, но явно някои хора като разбраха, че си стъпвам на краката и побързаха да ме ударят отново. Отговорът на въпроса е кратък – продължавам да се боря с политическата мафия!

Призоваваш хората на протест на 14 декември срещу банковия произвол, частните съдебни изпълнители и колекторските фирми. Разкажи за механизмите, по които банки, колекторски фирми и т.н. работят и притискат хората?

Вече повече от година се борим заедно с колегите ми срещу банковия и ЧСИ произвол. Искам да отбележа две важни неща! – Не сме против банките, а против неравнопоставеността между банка и клиент! Не сме против това да има частни и държавни съдебни изпълнители, а против начина им на работа и законите, които им дават право да правят, каквото и, както си поискат. Свидетел съм на най-различни измамливи схеми, извършени с участието на частни съдебни изпълнители. По престъпен начин се отнема имуществото на българските граждани, унищожава се техният бизнес, много хора са доведени до отчаяние и унижение. Всеки ден получавам по десетина писма от хора, които са в крайна фаза на отчаяние. Около повечето частни съдебни изпълнители има обръч от свързани с тях лица и фирми, които са се специализирали в придобиването на имоти от публични продажби. Тези лица и фирми работят съвместно с частните съдебни изпълнители и формират един имотен октопод, на който едно от пипалата е именно частният бирник, който чрез схеми занижава цената на недвижимите имоти или извършва редици закононарушения и злоупотреби, за да бъдат придобити имотите от свързаните с тях лица. Как ви се струва да загубиш имота, който си ипотекирал или взел на кредит, посочен от банката оценител да е направил оценка, а когато не можеш да плащаш и банката ти го взима, друг оценител го оценява на 1/3 от цената и ти продължаваш да дължиш на банката още 2/3 ? В цялата тази суматоха и ЧСИ ти начисляват безброй такси, наречени с абсурдни имена. Чували ли сте за такса „ успех“ ? – да това е такса, която частният бирник ти взима за това, че ти е пратил писмо да се издължиш в 14 дневен срок! Когато след наши десетки жалби Министерски съвет реши да я махне, камарата на ЧСИ се опитва да обяви решението за нищожно. В момента 3 граждански сдружения заедно с МС се съдим с камарата на ЧСИ. А относно притискането не е нужно аз да го описвам, вижте колко хора се оплакват от фирми които ги тормозят, от банки, които им начисляват лихви, за които дори не са подозирали. Картинката може да се опише като „ абсурд по български“! Когато минеш покрай някоя банка си дръж здраво или заший джобовете, че автоматично се опразват. Даже мисля да им предложа да сложат надпис на всеки банков клон „ Минута невнимание, цял живот страдание“ !

Какво трябва да се направи срещу този произвол и колко хора са засегнати от него?

През ноември месец заедно с проф. Кръстьо Петко, адв. Веска Волева, финансовият експерт Любомир Христов и още над 50 човека инициирахме гражданска инициатива и подехме подписка за слагане „Край на порочните практики на банки и ЧСИ“ (www.bankite.org). Събрахме над 30 хил. подписа, но нищо не се случи. През цялото време се опитваме да променим законите по реда и начина, определен в законодателството. Направихме 3 кръгли маси, като две от тях бяха в сградата на Народното събрание, направихме над 30 телевизионни предавания, юристите ни дадоха правни съвети на над 1000 човека, абсолютно безвъзмездно. Но проблемът със законите, които са чисто лобистки си остава. Ето и какво трябва да се направи, за да могат хората да са спокойни и поне в една част да се наречем европейска държава.

Първо - Закон за фалит на физически лица - това означава да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си, от тези, които наистина не могат. Това ще даде шанс на последните за ново начало.

Второ - учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на търговските практики на банките и другите финансови институции. Прилагане на ясни регулаторни правила за поведение на финансовите институции. Забрана на подвеждащи и измамни практики и пълно предотвратяване на възможността за едностранна промяна на лихвите по вече отпуснати кредити въз основа на неясно използвани фактори и показатели.

Трето - незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по член 417 в Гражданския Процесуален Кодекс и последваща промяна на (ГПК): в чл. 417, т. 2, чл. 435, ал. 2, от чл.47(7) ГПК, чл.380, ал. 3 и чл.381, ал. 1 и др.

Четвърто - Закон за финансов омбудсман; орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти. Бързо (до 3 месеца), окончателно, извънсъдебно и безплатно за клиентите решаване на спорове.

Пето - промени в действащото законодателство с цел премахване на пречките за завеждане на колективни искове срещу банки и осигуряване на достъп до правораздаване за хора, поставени в неравностойно положение от страна на финансови институции.

Шесто - предоставяне на защита за малките и средни предприятия – кредитополучатели.

Това трябва да се направи!

Ще стане ли с протести.....не видяхме ли многократно, че те не водят до нищо?

Тезата, че протестът не води до нищо е лансирана изцяло от политическата мафия на прехода. След февруари 2013, нещата се промениха и се оказа, че протестът променя системата. Припомням ви протеста срещу добива на шистов газ – успешен, имаме забрана! Припомням ви протеста срещу закона за горите – успешен, не бе приет! И още много други. Помня много добре какво казваха хората на протестите през февруари 2013 - крещяха банките, банките и се оказа, че там наистина е част от разковничето.

В крайна сметка, след като опитахме всички други подходи, това е предпоследният ни ход! Борисов, ако не иска да си тръгва за втори път след протести, да вземе да чуе за проблемите на хората и да се вземат мерките, за които говорим.

Всички тези хора, за които се борим са като котка, поставена в ъгъла... Не знаеш какво ще направят. Десетки хиляди са хората оставени на улицата без покрив, децата им няма къде да живеят. А колко бизнеси и работни места бяха съсипани и всичко това заради една шайка престъпници, които се крият зад законите, които те самите са разписали? А знаете ли колко хора сложиха край на живота си заради тези проблеми, по-добре да не знаете, защото вместо протест ще поискате да хванете оръжията!

Протестът ще бъде национален и ще се състои във всички големи градове на страната.

Вижте, проблемът не е мой или твой, проблемът е за всички ни и за това тази борба я водим надпартийно, над-идеологически, над-етнически, над-верски...

Колко от нас пострадаха, а и всеки един от нас трябва да си даде сметка, че е заплашен от този произвол, а да не говорим за нашите деца, внуци и прочие!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.