ДИВИЯТ СЕВЕРОЗАПАД

ДИВИЯТ СЕВЕРОЗАПАД
05-12-2014г.
146
Станислава Шумарова

"Бесилки разпериха черни ръце

(привидения в мъртва мъгла).

Непрестанно се носи страхотният марш на топора

ударил о кокал. Горящи села"...

„Септември” – Гео Милев

Само пожари и клане не са го сполетяли българския Северозапад или, както много от нас го наричат СевероЗападналия край.

Какво става там? Това място май наистина е забравено от Бога... Дивият Северозапад ще го наречем. Това е една друга България. Едно място, където времето е спряло, а природата вилнее с пълна мощ. От няколко дни хората във Видинско нямат ток. Дори и вода нямат, защото е необходим ток за помпените станции. Жиците се пукат от студ, а сърцата на бедните души не изтласткват кръв... Навън върлува страшна зима, а над 30 000 души във Видин и Монтана са без ток заради заледяването на електропреносната мрежа на трудно достъпни места.

БЕДСТВИЕ! Не - УЖАС! Спрени са дори и влаковете по линията Видин - София и Видин – Мездра. Добре, че за ентусиастите, на които се налага да пътуват, е осигурен превоз с автобуси. Горките хора. Нямат ток, нямат вода. Ако се замислим, друго си е да не чакаш влака на гарата, а да те возят в топъл автобус. А през това време, докато мама и тате отиват на работа, децата ще си стоя на студено и тъмно у тях, защото и училището е затворено. Ама направо да я затваряме цялата Държава?!!

През лятото, земята в Северозапада беше толкова обилно наводнена, че хората махаха на екипите от телевизиите през образувалите се огромни водни площи. Град Мизия почти беше заличен от картата на България. Тогава обилните дъждове бяха виновни и язовирите се бяха повредили нещо, че много шарани изплуваха в мазите на пострадалите от наводнението. След това, отново беше ред на оправданията от страна на държавата и как хората ВСЪЩНОСТ били предупредени да се евакуират. Трябваше само политиците да издадат и един наръчник “Как да се евакуираш от днес за утре”. Късно е! Факт е, че много бедни люде останаха без дом.

Казвам бедни, защото Северозападна България е сред първенците по безработица у нас. По данни на Агенцията по заетостта през март 2013 г. безработицата в България е 11,8%, а във Видин – 21,8%, във Враца - 21%, в Монтана - 20,5%, в Ловеч – 17,3% и в Плевен – 17,9%. Безработни са хората. Безработни! След това напоително лято са и безимотни! Студът също не ги пропусна! Липса на пари, липса на суха почва под краката, липса на топлина и уют за предстоящата Коледа. Как да остант да живеят в България?!! И да обичат точно тази България?!

Да не забравяме, че през септември 2014 г. Северозападна България остана без целеви инвестиции от еврофондовете. Построяването на скоростен път Видин–София отпадна от еврофинансирането. По този начин, целият Северозапад бе изключен от възможността за специална целева подкрепа. Много сложно стана. С други думи - спират се инвестициите, които биха могли да подпомогнат стабилизирането на този ареал. Край! Няма да има средства, за да се облагороди Дивият Северозапад.

Явно няма голяма яснота, да не кажа никаква, какво бъдеще ги очаква хората в региона. Но пък може да си измислим няколко наши алтернативи, докато чакаме Великите 240 да решат съдбата на сънародниците ни. Предлагам да внесем за обсъждане в Народното събрание следните точки от нашия чисто човешки кодекс:

1. Да се направи поредната SMS кампания за хората от Северозапада, но парите от нея да отидат по предназначение.

2. Да се спре с оправданието “Времето ни изненада!”.

3. Да се построи завод (Да живее социализмът!), за да има работа и стандартът на живот в този регион да се подобри.

Все пак това е едно от нашите МНОГОБРОЙНИ 6 административно-териотиални единици.

Това, което трябва да се направи е в три стъпки - кратко, точно и ясно, не мислите ли?

Надявам се, НЯКОЙ в тази изоставена държава да ЧУЕ болката на Северозападняшките българи.

Все пак, по Коледа стават чудеса!

Дано само хората от Северозападна България да оцелеят дотогава!

снимка: fakti.bg

АВТОР: Станислава Шумарова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.