Заплатите в България - най-ниските в ЕС!

Заплатите в България - най-ниските в ЕС!
17-12-2014г.
27
Лентата

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че заплатите в България са най-ниските от всички други страни в ЕС. Както във всички други негативни класации - и тук сме първенци.

Статистиката сочи, че разходите за труд в България са най-ниски, сравнено с останалите членки на ЕС. Най-високо заплащане на час получават служителите в Дания - 40.1 евро, сочат данни на Евростат за 2012 г. Разходите за един час труд средно са 24.2 евро в ЕС и 29.3 евро за Еврозоната. Ние в България се задоволяваме средно с 3.4 евро на час, дори в Румъния взимат по 4.1 евро на час. Тоест - ние дори не се доближаваме до най-ниското заплащане на час в ЕС, което е 14.4 евро за работа в хранително-вкусовата промишленост.

Сред страните с най-нисък среден разход, България се нарежда на последно място в сектора с покъртително ниски заплати. За поредна година. И честно казано - няма изгледи за промяна. Каквото и да говорим българинът е и си остава феномен, защото никой не знае как с минимална и МИЗЕРНА работна заплата на месец успява да плаща ток, вода, данъци и да гледа деца! И никой от седящите в Народното събрание не се интересува как се живее с 340 лева, когато сметките са двойни на месечното възнаграждение. Ние също не се съпротивляваме обаче - колкото дадат, дадат. Можем и с много, и с малко. Основното ни качество е, че умеем да търпим.

Но ...такива сме си ние, българите - оцеляваме, макар и на ръба. Все пак пет века не можаха да ни унищожат, та сега някаква работна заплата ли ще ни съсипе?

''Продължахме напред '' (К. Пулев, 2014г.)

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.