Турският посланик ПРОТИВ свалянето на турските новини!

Турският посланик ПРОТИВ свалянето на турските новини!
17-12-2014г.
17
Лентата

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче изрази притеснението си по повод различни медийни публикации, отнасящи се до евентуалното сваляне или преместване на новините на турски език от БНТ1. Това стана по време на среща с министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от министерството. Припомняме, че наскоро самият Рашидов сподели, че според него няма нужда от новините на турски. Очевидно e обаче, че не се работи в посока да бъдат свалени от ефир.

От срещата стана ясно, че и Рашидов  много би искал да се стигне до по-скорошно изготвяне и подписване на споразумение или договор за сътрудничество между БНТ и обществената телевизия в Република Турция, съгласно който двете медии ще започнат да обменят свои културни тв програми и предавания.

„Тези културни тв програми, които ще си обменяме, могат да са посветени на фолклора, музиката, на традициите и обичаите, най-общо казано. Народите ни трябва да се опознаят по-добре, само така ще може да вървим напред'', каза още  Вежди Рашидов.

Спокойно, г-н посланик!

Няма кой да свали новините на турски език от НАЦИОНАЛНАТА ни телевизия. Даже напротив, още ефир ще  ви се дава. Ще си обменяме ...културни предавания. Може би ние ще ви дадем нашия  ''ВИП Брадър'', а вие ще ни се отблагодарите с още няколко сапунки, които да вървят по всички гледани телевизии и ако може постоянно?

Чудим се, не ви ли звучи леко нелепо обмяната на ''култура и традиции'' под формата на ТВ предавания между България и Турция ? Какво има още за обменяне?

Излъчваме им сериалите, както и родните новините на турски по Националната ни телевизия, музиката им бавно, но славно навлиза, танците им ги владеем отдавна... Какво остана да опознаем още от техния бит и култура? Остана ли изобщо място в българския ефир, което съседите ни да не са окупирали?

А ние, българите, освен с някой видеоклип на Азис, с какво сме популярни в Турция? Танцуват ли нашите хора, пеят ли песните ни,  говорят ли на БЪЛГАРСКИ език в турските медии? Не, нали!?

Тогава - докога с тази толерантност?

 


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.