Актуално
Мис България и други недоразумения!

Гергана Шумкова | 22/12/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Вчера се проведе конкурсът „Мис България 2014”, но не се подвеждайте по заглавието, защото единственото вярно в него е, че конкурсът се проведе в България.

Церемонията по избирането на най-красивата българка повече приличаше на генерална репетиция за новогодишната програма на БНТ в зората на 90- те години. Ще разкажа малко повече за визията на конкурса, защото тя някак повече успяваше да грабне окото на зрителя, макар и по шокиращ начин, на фона на посредствените момичета с визия на зле облечени абитуриентки.

Залата, в която се проведе конкурсът приличаше повече на соц клуб на любителите по астрофизика. Преди да излязат водещите на сцената, зрителят оставаше с впечатлението, че там ще се изнася дисертация на тема „Масовото изтребване на мухи и други насекоми от безработни българи”. Умишлено не използвам думата „сценография”, защото в този конкурс по всичко личеше, че дори намерение за сценография не е имало. Единственото, което подсказваше, че сме в 21 век е плазмата в средата на сцената. Тя беше така пльосната на „модния подиум”, че до края не бях сигурна дали няма да пуснат по някое време мач между Берое и Миньор Перник...

Приглушено осветление създаваше приятна атмосфера за квартална кръчма и даваше леко болнав вид на младите момичета в битка за короната. У зрителя оставаше въпросът дали „най-красивите” българки са така бледи от напрежение или просто им е изтекла картата за солариума.

Друга изненада за драгия зрител беше, че дамите водещи се сменяха. Конкурсът ни направи кратка ретроспекция на най-красивите българки от последните години. След това връщане в годините поне разбрахме, че Анита Мейзер е логично продължение на миналогодишни победителки в конкурси за красота. Вярно е, че никоя от бившите миски не може да я надмине, но все пак в света има еволюция.

Е, не може да не споменем, че сред водещите на конкурса рязко се отличи и Мис България 2009 Антония Петрова. Тя определено беше едно от големите недоразумения на титлата Мис, но това не пречи на организаторите на конкурса да ни я навират в очите като „най-красивата българка на 2009 година”. Явно разчитат на максимата, че „една лъжа повторена 100 пъти става истина”. Но г-жа Петрова е готова да разбие и това клише на пух и прах.

Винаги съм се чудила, защо претендендките за Мис дават изключително глупави и заучени отговори, но вчера, след като се заслушах във въпросите бях пред дилема кое по-глупаво- въпросът или отговорът?! Смятам, че дори въпросите на Бате Енчо към 3-годишните деца бяха къде, къде с повече смисъл.

Не ми се иска да коментирам много носителката на титлата Мис България 2014, защото, както се казва „Красотата е спорна, за грозотата всички са единодушни”, но все пак това е конкурс за красота и няма как да избягам от тази тема. Момичето е симпатино, в никакъв случай не е грозно, но това не може да е представителката на българката пред света. Само като излезеш на улицата, за 5 минути ще се сблъскаш поне с 4 по-красиви момичета.

Все пак, нали освен всичко лошо, с което сме известни по света, една от малкото ни гордости е красотата на българката.

Питам се - къде отидоха онези истински представителки на красивата българка като Евгения Калкандживеа, Росица Иванова, Наталия Гуркова...

Може би са на същото място, където са и истинските конкурси за красота.

 Други статии от този авторКоментари