Защо един тибетски монах се самозапали?

Защо един тибетски монах се самозапали?
24-12-2014г.
48
Лентата

Калсанг Йеше, 38 годишен будистки монах се е самозапалил пред полицейски участък в Кхан Тауо, източен Тибет около 11:30 часа местно време във вторник. За това съобщава на Tibet Post International друг монах – Яма Церинг, който е в изгнание и в момента живее в Южна Индия. Позовавайки се на местни източници, той казва, че Йеше се е самозапалил в знак на протест срещу репресивната политика на Китай, скандирайки за връщането на Негово светейшество Далай Лама в Тибет и за свободата на тибетския народ.

Сегашното състояние на монаха е неизвестно.

Някои източници твърдят, че китайските сили за сигурност са пристигнали на мястото малко след протеста, но самоподпалилият се е починал още там и тялото му е взето от властите.

Оказва се, че самозапалването не е толкова рядка практика в Тибет, където случаите заедно с този - възлизат на 135 от 2009 година насам, като 116 от тях са били фатални.

Всички те са актове на протест срещу твърдолинейните китайски политики и налагания контрол над Тибет.

И тук ние искаме да попитаме – докато Китай не е демократична държава, а строгият контрол и репресии са ежедневие и гражданите са доведени до крайност дори в протестите си, България е основана на термини като „свобода”, „избор” и „ДЕМОКРАЦИЯ”. Защо и как тогава управниците в толкова свободна държава, като нашата, също успяват да докарат народа си до САМОПОДПАЛВАНЕ?

Проблемът с този вид протести няма просто да потъне в медиите, защото случаите на самозапалвания са все по-често явление в новините от 19:00 часа. Не знаем преди 2009 колко човека са си драсвали клечката в Тибет, но знаем, че тук – у нас – само за тази година случаите бяха прекалено много...

И някой трябва да поеме отговорност. Политическа, икономическа, социална отговорност. НяКОЙ трябва да предложи на народа си живот, от който тоя същия народ да не иска да се отърве по такъв адски начин.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.