Заразно добро! Помогнете на семейство на прага на смъртта!

Заразно добро! Помогнете на семейство на прага на смъртта!
24-12-2014г.
31
Лентата

Дни преди Коледа, наши читатели ни писаха, за да разкажат тъжната история на една възрастна жена с надеждата да се намерят добри хора, които да й помогнат...да оцелее.

Това не е поредният апел за помощ малко преди празниците. Това е история от реалността. Тъжна, гадна, но реалност.

Баба Мария Костадинова е 74-годишна пенсионерка от Пловдив. От години живее и се грижи за болния си 58-годишен брат. Иван страда от сериозни психични проблеми и пълна глухота. Съзнанието му е като на малко дете. Положението става още по-тежко преди две години, когато му откриват рак на простатата и се налага да претърпи тежка операция. След нея Иван е с катетър, а заради непрекъснатите кръвоизливи от раната се разболява и от анемия.

Самата баба Мария също е в много лошо здравословно състояние. След сърдечна операция е освидетелствана с 80-процента инвалидност. За да може да живее, се налага да й бъде поставен пейсмейкър. Уредът не се плаща от здравната каса и баба Мария е принудена да вземе заем от 1800 лева, който ще изплаща до 2016 г. Вноската по него е сто лева, а пенсията й е 110 лева.

Мария и Иван са затънали в куп заеми и неплатени сметки, месеци наред живеят без ток, и се хранят по веднъж на ден.

На въпрос какво слагат на масата, баба Мария отговаря: „Купих едно бурканче кисело мляко, разредено с вода, малко олио и надробен сух хляб, за да стане някаква попара”.

Пенсионерката често мисли как да сложи край на агонията, в която й се налага да живее. Обмисляла е да се самозапали, не я е страх от смъртта, а само от това, че няма кой да се грижи за брат й.

Това не е коледна история. В нея няма happy end. Засега. Въпреки че би могло.

Това е разказ за ежедневието на двама възрастни българи, които едвам свързват двата края. Сякаш никой не се интересува от тях, живеят ден за ден...докато могат, докато има с какво.

Нека помогнем на двама пенсионери да имат Коледа и надежда.

Заразете се с добро.

Бъдни вечер е!

За връзка с баба Мария : тел. 0886 728 838 Пловдив, ул. „Васил Левски“ 103.

Източник: bgdnes.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.