Парадокс по празниците!

Парадокс по празниците!
25-12-2014г.
20
Лентата

Харчим 6 млн. лв на час по празниците, а 1,5 млн. българи имат по-малко от 9 лева на ден за периода Бъдни Вечер-Нова година.

Според прогнозите в следващите няколко дни сме щели да харчим по 150 млн. лв на ден, това са около 6 млн. лв на час. Празничното пазаруване щяло да донесе 500 млн. лв оборот за бизнеса за периода Коледа-Нова година, съобщиха вчера от НТВ.

Цифрите се различават сериозно от миналата година, когато изглежда сме били доста по-скромни. Данъчните са изчислили, че за миналия празничен шопинг-маратон сме харчили по 6 млн. лв на ден - предимно за ядене, пиене и забавления, а общият оборот на заведенията е бил 66 млн. лева.

На фона на тази радостна статистика трябва да отбележим, че не за всички българи положението е така розово. Близо милион и половина срещат празниците с по-малко от 9 лв. в джоба си. А един милион пенсионери ще разполагат с по-малко от 5 лв. на ден доход за периода Коледа-Нова Година.

Пенсионери, чиито пенсии заедно с добавки и компенсации достигат до 286.00 лв, включително, ще получат еднократна сума в размер на 40 лв.

По-хубаво е човек да не се събужда на Бъдни Вечер и Коледа, ако разполага с такива пари за празниците.” - коментира за БТА председателят на Асоциация на пенсионерите в България Димитър Кисимов.

Границата на бедност за страната през 2013 година е била 285, 92 лв. средномесечно за човек от домакинство. Под прага на бедността са били 1 527.5 хил. души или 21 на сто от населението в страната.

Идват светли празници за едни, а за други бедни празници и гладни дни...Това се казва празничен парадокс!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.