Занемелите библиотеки…

Занемелите библиотеки…
06-01-2015г.
19
Костадин Костов

Няколко дни след началото на новата година отвсякъде започват да валят обети, обещания, правила и желания. Хора като обезумели търсят някакво ново начало или тайна стая, някъде, където досега не са били. Отказват цигарите, сменят гаджета, обещават си големи пътувания, научават по няколко езика и сменят поне по две работни места.

Накрая на годината обаче, повечето обещания биват прехвърлени за следващата година - както става и с отпуските в работата ни.

Така, рано или късно осъзнаваш, че новата година не е задължително да бъде и ново начало. То може да стане през лятото, есента или третата седмица на декември - стига силно да го искаме и да вярваме в неговата полза.

В този ред на мисли, прочетох обета, който небезизвестният Марк Зукърбърг си даде в началото на 2015 година, а именно, че ще чете по една нова книга на всеки две седмици. Той дори обяви същата 2015 за годината на книгата, създаде събитие в социалната мрежа, в което приветства хората да четат – нещо, като тайна секта , в която някой ти определя книгата и ти имаш две седмици, през които да я прочетеш, иначе ще бъдеш изгонен от общността.

Може би идеята на Марк е добра. Да поощри хората да четат. Да върне децата в библиотеките. Но това би било добре, ако самият Марк четеше. А той го прави заради новата си социална инициатива. Което ни довежда и до въпроса - превърнаха ли се книгите в нова социална мода?

Преди години библиотеката беше любимата ми сграда в моя град. Тя се извисяваше точно в центъра на града (и все още е там), леко далечна, но и същевременно много близка. Много обичах да обикалям между редиците с книги и да гледам различните заглавия. Авторите, епохите, темите и идеите на всяка една от книгите. Никога няма да забравя миризмата в тази библиотеката. Уханието на стари книги. Сигурно и в момента съм един от петте човека в града, който все още си взима книги от същата тази библиотека, просто, защото харесвам миризмата им.

Сега библиотеките са занемели. Рядко някой влиза там. Има повече посещение от деца, които си търсят книги за лятото , които задължително трябва да прочетат - по задължение и не им се занимава да купуват. През останалата част от годината библиотеките са празни. За да говорим с точни данни, в изследване, направено през 2011 година ясно се вижда, че само 10 % от българите посещават градска библиотека.

За сравнение във Великобритания процентът е 60, а във Финландия 90. Хората се оправдавали, че в библиотеките нямало нови книги и нямало с какво да им се привлече интересът. Странно… значи, ако няма последната част на 50 нюанса по-тъпо, никога не бихме прочели книга?

Ако през 2011 година процентът е бил такъв, то представям си към днешна дата…сигурно и 5% от хората не посещават библиотека. Имат книги на своите Iphone, Iтаблети и Iустройства. Четат ги в метрото, на път за работа, в някое задръстване. Колкото да мине време. Ей така…от немай къде.

На нас не ни трябва кампания, която Зукърбърг организира. На нас ни трябва образование, което да те стимулира да четеш. На нас ни трябват родители, които да научат децата си, че няма нищо по-хубаво от книгите, че библиотеките не са музей, който се гледа отстрани, а са живи места, в които можеш да откриеш много забавления и приключения. На нас ни трябват учители, като тези от преди години, които ти разказваха приказките за книгите. Ти с леко недоверие отиваше през лятото до библиотеката, за да си ги вземеш. Но, когато откриеш колко са интересни…никога повече не ги забравяш.

Докато това не се случи, градските библиотеки ще са занемели. Автобиографията на Чаплин, книгите на Емили Бронте, Чарлз Дикенс и Хемингуей ще са просто неодушевени предмети, стоящи на лавицата и трупащи прах, година след година. И именно след години, когато библиотеките вече не съществуват, а самата книга се е превърнала в обект от миналото, ще осъзнаем нейната липса и историята, която тя ни даваше.

И наистина - нека четем повече през 2015 година.

Дайте ваш личен обет, че поне веднъж ще посетите библиотека или поне ще дарите нова книга, която някой друг ще прочете. Може да не следите предизвикателството на Марк или да четете точно неговите книги. Но четете ваши, такива, които биха ви били интересни и такива, от които може много да научите.

Нека годината на книгата да бъде с много, много прочетени книги!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.