Актуално
Безплатните българи

Гергана Шумкова | 11/01/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В България сме свикнали вече години наред да сме първенци в черните класации. Ето, че и сега има с какво да се похвалим.

За 2014 година, ние сме на челна позиция по най-ниско заплащане, както на Балканския полуостров, така и в целия Европейски съюз. 174 евро е официалната минимална заплата, която българинът е взимал. За сравнение, минималното възнаграждение на румънците е било 191 евро.

Няма да изброявам как върви цената на работната ръка в останалите държави от Балканския полуостров, за да не звуча твърде меркантилно.

Най-лошото от всичко казано дотук е, че това по никакъв начин не ни притеснява, защото някак през годините свикнахме да обезценяват труда ни.

Свикнахме да работим за малко пари, свикнахме да работим в лоши условия, свикнахме да се отнасят зле с нас, само и само в края на месеца да вземем заветната заплата, която в най-добрия случай стига за погасяването на някой кредит.

И, ако стандратът на живот в България беше толкова нисък, колкото заплатите ни може би щяхме да сме щастливците на Европейския съюз.

Само че, колкото повече се обезценява трудът ни, толкова повече се вдигат цените на основните консумативи, нужни за нормален живот.

Най- елементарното - в сезона на гриповете, когато всеки подсмърча и кашля около нас, ние трябва силно да се молим да не се разболеем, защото поне на мен този зимен грип ми излезе около 100 лева. Това  е една трета от минималната работна заплата.

В България трябва постоянно да се молиш да не те се наложат някакви странични разходи като лекар, заболекар и т.н., защото те сериозно бъркат в иначе празния джоб на данъкоплатеца. Понякога имам чувството, че идеята за положителното мислене е създадена специално за българите с цел по-лесното преживяване на не лекия живот в държавата ни.

Да  си намериш работа по квалификацията си след 40 години е почти невъзможно. Повечето работодатели гледат на хората след тази възраст като на изпята песен. Защо толкова бързо се остарява в България, аз не знам...

Но в никакъв случай не завиждайте на по- младите, защото туко що завършилите 20-годишни често се въртят в омагьосания кръг, че работодателите искат от тях хем да са млади и свежи, хем зад гърба си да имат поне 2- 3 години стаж . Е, да де ама как да стане това като никой не иска да те вземе на работа, ако нямаш тези години стаж?!

И така - в повечето случай на младите в България им помага гореспомената идея за положителното мислене или еднопосочен билет за чужбина.

Ех, тази чужбина ще си кажат повечето от вас. Да, на всички ни е писнало да даваме чужбина за пример, ама там, ако искаш да работиш - работиш. Докато в България дори ниското заплащане не дава по-голям шанс да си намериш работа.

Хубаво е да се замислим кой е виновен за това, че така ни обезцениха. Лично мен ме обижда фактът, че ние сме най-ниско платените в Европа и, че ни превърнаха в БЕЗПЛАТНИТЕ БЪЛГАРИ!

А вас обижда ли ви този факт?

 Други статии от този авторКоментари