Езерото „Сребърна“ тъне в боклуци. Кой е виновен?

Езерото „Сребърна“ тъне в боклуци. Кой е виновен?
15-01-2015г.
78
Лентата

Българите не се славим с културата си на опазване на околната среда, но  днес от ТВ репортаж  на News7 стана ясно, че прекаляваме с безочието – да  си хвърляме боклуците, където ни падне... Примерно - в езерото „Сребърна“. То всяка година събира туристи от цял свят, любители на природата, защото е защитено място.

Сега обаче, ако тези любители вземат, че отидат там, ще се натъкнат на захвърлени във водата пластмасови бутилки, метални опаковки, кутии от цигари и всевъзможни други отпадъци. Също така са замърсени местата, където гнездят пеликаните и защитените от закона водолюбиви птици.

Явно никой не се впечатлява, че това е защитен природен парк от ЮНЕСКО, който е богатство за нашата природа и е хубаво, не, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е - да го пазим.

Супер реклама пред чужденците – няма що! Дойдат ли, ще видят замръзналото езеро, където ледът е бетонирал купища отпадъци.

От русенската екоинспекция, която следи за опазването на природния резерват, обещаха да почистят територията, след като ледът се стопи. Екоинспекторите обаче, призовават посетителите на "Сребърна" за повече отговорност и грижа към уникалната природа.

И сега – любимият на всички въпрос – КОЙ Е ВИНОВЕН?

Тези, които не чистят или тези, които по най-примитивния начин хвърлят на поразия отпадъците си?!

Това се казва сложна дилема, тип „кое е първо – яйцето или кокошката”, само дето в нашия вариант звучи така – „кое е първо – институционалните безобразия или човешката простотия"?

Всъщност, без значение кое е първо. Когато и двете са налице.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.