Една синя идея си отиде...

Една синя идея си отиде...
01-02-2015г.
11
Гергана Шумкова

На 30 януари почина първият демократично избран президент -  д-р Желю Желев. С него сякаш си отиде цяла една епоха. Той завинаги ще остане в историята на България като знакова фигура, като човека помогнал на страната ни в първите й крачки към демокрацията.

Доколко успяхме да проходим в тази демокрация през 90-те години е много спорен въпрос. Едно обаче не може да се отрече и това е, че тези години, като че ли ще останат последните в съвременната история на България, когато народът ни имаше истиниска вяра. Вяра в промяната, вяра в това, че една порочна система може да бъде променена, вяра, че може да имаме един наистина по-добър живот. Това бяха времена, когато партиите (лоши или не) все още имаха характер, те имаха цвят и това някак ни помагаше да избираме, да ги различаваме. Днес не е така.

Днес живеем в едно тотално обезличавене, в което няма значение дали са сини, червени или зелени, защото всички любезно ни приканват да гласуваме за тях, а след това се озоваваме във все същата кочина, която ни залива със своето безсмислие.

И не е вярно, че за тези 25 години няма промяна. Има - в началото на демокрацията се появиха мутрите, които бяха „лошите в страшния филм”.

Днес те ни управляват, днес те са добре облечените политици, които размахват пръст от трибуната в Народното събрание. Днес имаме тотална липса на личности, на хора, с които можем да се гордеем. Ако си пуснеш поне за 20 минути парламентарния контрол по телевизията - имаш чувството, че гледаш клоуни в цирка.

Най-тъжното обаче е, че в нашия цирк клоунът се смее на нас.

Днес се сбогуваме с д-р Желю Желев. За едни той може да е бил добър политик, за други лош, но никой не може да отрече едно – той е една от малкото ЛИЧНОСТИ в политическия живот на България през последните 25 години. Философ, общественик, дисидент, човек, който никога не се е притеснявал да говори и да пише за истината така, както я е виждал. Д-р Желев е удостоен с най-високите държавни отличия на Испания, Португалия и Франция.Той е почетен член на Ротари клуб - Ню Йорк.

Зад всички държавни и международни отличия и титли, обаче седи един истински човек. Човек, който е дарявал една трета от заплатата си на деца, лишени от родителски грижи.

Днес нашите политици не даряват, те могат само да взимат. Днес те седят гордо в ложата по време на Българска Коледа, когато ние пращаме смс-и, с които да помагаме на болните деца. Днес е траурен ден в памет на президента Желю Желев.

Днес имаме достатъчно време да помълчим и да помислим - защо стигнахме дотук?!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.