"Българите на сапун" - изразяване на обществена позиция

06-02-2015г.
78
Костадин Костадинов

Искате да крещите нацистки лозунги? Искате да заплашвате общински служители със смърт? Искате да заплашвате цял един народ със смърт? Искате след това всичко да ви се размине? Няма проблем, заповядайте в България, най-толерантната държава на света.

На 16 юли 2014, група цигани се събират пред незаконните си постройки на ул. "Капитан Райчо" във Варна, които предстои да бъдат съборени. В присъствието на десетки журналисти те започват да крещят "Българите на сапун", да заплашват кмета и присъстващите общински служители със смърт, като накрая, след заминаването на журналистите, започват да крещят и "Смърт на българите". Цончо Ганев, зам.-кмет на район "Младост" във Варна, пуска веднага сигнал в прокуратурата. Половин година по-късно - отговорът на прокуратурата е вече налице.

Според него, въпреки безспорно установените от разпитаните почти 20 свидетели факти, данни за извършено престъпление от циганите няма. Според прокуратурата "групата роми се е събрала да изкаже обществената си позиция по повод на събарянето на жилищита, които обитават". Пак според нея "това тяхно поведение не следва да се търси в желание да нарушават обществения ред или самоцелно да отправят закани за убийство на представители на властта". "Мотивите на протестиращите са били единствено... да обърнат внимание на местните власти върху проблема...". В резултат Районна прокуратура - Варна отказва да образува досъдебно производство.

Тук е моментът да припомня, че преди 4 години, на 14 октомври 2011, Варненският окръжен съд наложи 10 месеца условно лишаване от свобода и обществено порицание на варненеца Слав Жечев за престъпление против равенството на гражданите. Той създал във Facebook събитието "Клане на цигани", "за да се продължи дискусията по темата", след като всички страници и групи в социалната мрежа, възникнали след събитията в Катуница тогава и призоваващи към насилие, бяха изтрити.

Какво излиза, уважаеми читатели? "Българите на сапун" е изразяване на обществена позиция и обръщане на внимание върху наболял проблем, а "Клане на цигани" е престъпление против равенството на гражданите. Но да продължим, че не е само това.

Отново миналата година, броени дни преди тези цигански ексцесии, други прояви на въпросната общност предизвикаха прокуратурата да прояви коренно различно отношение. Заради статия, в която изразява възмущението си от поведението на циганите в Аспарухово след наводнението, отнело живота на 14 човека, срещу варненския журналист Калин Руменов беше пратен сигнал с абсолютно същите обвинения, като тези срещу циганите от Младост. В случая на Руменов обаче прокуратурата все още не се е произнесла. На всичкото отгоре журналистът е привикан на полусъдебен процес в Комисията за защита от дискриминация, който ще се състои на 19 февруари. Е, поне едно не може да се отрече на родните майкопродавци и отцеругатели - последователни са, особено що се отнася до датите. Срещу мен също беше пуснат такъв сигнал, защото също си позволих да изкажа негодувание от мародерстващите в опустошения квартал цигани. И по моя случай прокуратурата не се е произнесла още. Странно? Или закономерно?

Да обобщим. В България не е престъпление да казваш, не, извинявам се, да крещиш "Смърт на българите", но е престъпление да кажеш за някой циганин, че е престъпник. В България говоренето против циганите се наказва, а говореното против българите се поощрява. В България..., абе по инерция я наричам така, но нещо да не съм се объркал? Това още ли е българска държава или вече е циганска? Съдейки по гореизложените факти, май някой вече е сменил табелката на държавата.

АВТОР: Костадин Костадинов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.