Гардиън: "Битката Германия - Гърция е на живот и смърт!"

Гардиън:
10-02-2015г.
26
Вида Пиронкова

 „Отношението на Берлин към СИРИЗА изглежда покровителствено на фона на граничещото с национално въстание настроение на гръцкия народ,  докато не се появят доказателства, че всяка една от страните не се оттегля“ – пише Пол Мейсън в британския вестник „Гардиън“.

Миналата седмица, както бе споменато, след като Европейската Централна Банка направи своя  „преврат“ срещу гръцките банки, като ги принуди да зависят от механизма на „спешната помощ“, журналистът попита един приятел в Атина дали са се увеличили антигерманските настроения.

Той му отговори, че е много трудно да каже, след като в последно време точно тези настроения пулсират и е почти невъзможно  да станат още по-изострени и болезнени.

 „Гръцката култура, естествено, има една единствена по рода си връзка с Германия. Елиноамериканският комик Янис Папас, чието „алтер-его“ е Мистър Панос, пародиращ  стереотипа на „мързеливия Грък“, отговори на предложението на ЕЦБ с едно видео. С черен хумор припомни големия брой мъртви немски парашутисти, „приземили“ се в Крит през 1941. И стана  вирусен“- пише Мейсън.

Журналистът подчертава, че на този културен фон се осъществи срещата между Янис Варуфакис (гръцкия финансов министър) и Волфганг Шойбле (германския финансов министър) миналата седмица.

 „Необходими бяха по-малко от пет минути на Янис Варуфакис, за да спомене нацистите“ – отбелязва журналистът.

 „Основното послание, което много гърци получиха: някога бяхте нацисти, борихме се с вас и победихме, нямате моралното право да въвличате страната ни в хаос.Трябва да е било трудно за германците да чуят това съобщение  – но ще чуят още по-силни думи, ако политиците им успеят да изхвърлят Гърция от еврото“ – подчертава той. 

„Нежеланието на Германия да поеме водеща роля в Европа е стар проблем, но сегашният проблем е очевидно желанието на германците да пробият Еврозоната“, допълва той.

 Освобождаването от дългове за най-голямата икономика на Европа, за да разшири правителствените си разходи е посрещано с нулева толерантност.

Участието на Кремъл във войната с Украйна пък бе посрещнато с дипломатическо търпение.

Възходът на ислямофобията в най-стабилната и богата страна в еврозоната, увеличава враждебността към Германия и извън границите на Гърция.

Според Пол Мейсън, Германия се „самоизяжда“ в конфликта с Гърция.

„Тя носи моралния престиж и изглежда  готова да пробие целостта на еврозоната, само и само да стане на нейната“.

Авторът подчертава, че като се подчиняваха на изискванията на „тройката“, гърците търсеха решения със стереотипа на Мистър Панос. Но гласувайки за СИРИЗА, те протестираха срещу този стереотип. Както беше отбелязано -„Министър председателят Алексис Ципрас е точно видът мъж, който ще срещнете на германските делови срещи: полиглот, с любезна усмивка,и без вратовръзка. Ако вземеш гръцкия паспорт на Варуфакис и го облечеш в един по- официален костюм, може да бъде спокойно един водещ немски технократ.“ Изведнъж, пред гърците, германските политици изглеждат остарели, покровителстващи, извън епохата.

От друга страна, англосаксонските политици се опитват да създадат положителни взаимовръзки с Ципрас – с характерния пример – кмета на Ню Йорк. Едновременно, допълва Мейсън, докато немската преса се съсредоточава в рекламирането на новите гръцки лидери, наричайки ги антисемитски, целият свят видя Рена Дуру (от СИРИЗА) да се възползва от възможността по време на една реч на годишнината от Холокоста, миналата седмица, за да атакува съвременния антисемитизъм.

 „Гърция може да е почти в несъстоятелност, може в този момент пенсионерите да прибягват до печки и дърва за огрев в ледените си апартаменти“, но духовният ръст на страната е в центъра  на европейската интеграция и гръцката култура е най-малкото с  равна позиция по отношение на Германия.  Ето защо сблъсъка на икономическата воля на двете страни е толкова катализиращ, отбелязва се в статията.

Това, което ще се случи е битка на живот и смърт“. Или Германия ще поведе Гърция към банкрут и извън еврозоната, или германските данъкоплатци ще приемат резултатите, които ще огънат стриктния немски манталитет, който се основава на неприкосновени правила“, подчертава  Пол Мейсън.

Германия трябва да борави с темата с особено внимание.

„Популярният гръцки отговор на действието на ЕЦБ, миналата седмица, заплашва да придобие характера на национално въстание: едно повторение на „Битката при Крит“, където гърците губят физически, но печелят морално, с невъзстановими разходи за нападателя. Картини като тази, които прехвърчат над съвременна Европа, свидетелстват за това как лошо се проваля същата тази съвременна Европа“, завършва статията.

 

Източник: www.lifo.gr

Превод: Вида Пиронкова

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.