Защо ви пречи Емил Конрад?

Защо ви пречи Емил Конрад?
11-02-2015г.
82
Адриана Аврамова

30 години.

От цели 30 години България не е виждала опашка пред книжарница от хора, желаещи да си закупят книга.

И сега, 21 век, 2015 година, когато все говорим как  българите не четем, а младите не знаят как се държи книга, защото живеят „виртуално”, се появи едно момче от „виртуалния свят”, което върна спомените за четящите хора.

Ако не сте на възраст между 12 и да кажем 26 години, надали знаехте кой е Емил Конрад. До онзи ден, когато всички медии „гръмнаха”, след като едно уж непознато за „големите” хора и „великите” автори момче направи фурор с дебютната си книга '”Нещата, на които не ни учат в училище”. 6 000 броя. Това са ПРЕДВАРИТЕЛНО продадените бройки от книгата.

Същото това момче, същият Емил бръкна сериозно в душицата на много хора. На онези, чиито снимки седят на задните корици на книгите, които прашасват в книжарниците. Не им се понрави на хората от гилдията, че едно младо момче, което не претендира да е „писател” постигна в малката, нечетяща България голям успех. Че има своя публика. Че го чакаха стотици, за да им даде автограф. Такива работи.

Противно на мнението на Емил, което ще прочетете по-долу, аз ще ви кажа едно- не умеем да се радваме на успеха на другите. Гадна, българска черта. Не бил истински писател, не заслужавал, как можело... Кажете браво, бе. Кажете браво, че се намери някой след толкова години, който успя да предизвика интерес  в обществото и то с книга...

Иначе, Емил Конрад е на 25 години и е влогър. Тоест човек, който прави видеа в Интернет. Най-успешният български блогър. Ето малко цифри в подкрепа на това твърдение - страницата му във Фейсбук има над 200 000 почитатели, каналът му във ютуб над 137 хиляди.

За него казват, че е „тийн идол”. Аз пък казвам - дай Боже повече такива идоли. Ако децата гледаха повече забавните видеа на Емил, вместо тия на Криско или Азис може би България щеше да е едно по-добро място с едно по-добро бъдеще...

Вижте какво сподели Емил Конрад пред Lentata.com

Очакван ли беше за теб големият успех на първата ти книга?

Не съм очаквал нищо. Аз не знаех колко хора ще имат интерес към това да си купят книгата ми. Имайки предвид, че хората, които  ме харесват гледат видеата ми, отделят някакви минути, за да си ги пуснат, много по-различно е да отделят пари, а и внимание, за да си купят книга.

Ти самият беше написал във Фейсбука си, че се притесняваш дали изобщо ще има хора на премиерата...

Да, хаха. Аз не си представях колко хора биха дошли, в този ред на мисли го бях написал. Макар че на някои хора не им се вярва...Около седем часа продължи самата премиера, ти ме попита преди това дали е било изморително - не, не беше. Приятно ми беше да се видя с всички, които бяха дошли.

Успехът ти раздразни много хора, защо така?

Да ти кажа нямам идея защо. Не мога да разбера защо се дразнят някакви хора, по принцип това си е тяхна воля. Но в повечето случаи отправените критики не са на база това, което съм написал - дали е добро или лошо, а са на база това едва ли не защо пък толкова хора са си го купили. Тези хора не са чели книгата, разбира се, ако я прочетат пак могат да кажат, че не им харесва, но поне ще са стъпили на някаква основа, пък и не може да се хареса на всички. Но така или иначе в днешно  време хората измерват успеха в цифри, което според мен не е правилно...

Обиждат ли те всичките коментари, които се изсипаха по твой адрес? Че не си истински автор, че си комерсиален, че това не е литература и т.н.?

Не. Няма какво да ме обиждат, те обиждат себе си и хората, които са в тази индустрия и книгоиздателския бранш. Общо взето, тези хора си плюят по професията и по себе си.

Добре, в този в ред на мисли - завидяха ли ти други автори, такива с претенции, които не могат да постигнат толкова години това, което ти с първата си книга?

Не би трябвало ...не ми се иска да е така, а и не съм срещнал пряко нещо такова.

Но и много хора те защитиха, дори други автори като Иво Сиромахов застанаха зад теб...

Хубаво е, че се случва това.Тези хора оценяват случващото се по правилния начин според мен, а именно, че, ако на един човек се е случило такова нещо и е свързано с книга, то неминуемо това засяга и другите хора, които са в този бранш и то по добър начин.

Ти накара младите да четат - КАК?

Не съм ги накарал аз. Миналата година”'Вината в нашите звезди” е най-продаваната книга за изминалата година, 16 000 бройки за годината, в списъка е на най-продаваните книги за България и е купувана главно от тийнейджъри. Това доказва, че тнейджърите всъщност са най-активни в четенето и в купуването на книги, но те четат това, което искат. Четат, това, което им е интересно, а не това, което се очаква да се чете и това е нормално.

Някои казват, че ще се надуеш сега заради цялото внимание, коментарите, а и успехът ...

Аз не съм спирал да получавам коментари, внимание и т.н. от 2 години насам. Това не е нещо грандиозно, което ми се случва в момента.То е грандиозно за хората, които не знаят какво е Интернет и какво се случва в него. За мен е нещо нормално.

Кажи ни сега за книгата накратко - как се роди идеята...

Преди около година ми хрумна идеята и преди 4-5 месеца започнах да я пиша. Написах я за около 4 месеца, идеята беше да са истории, които искам да разкажа, които са ми се случвали. Не съм сигурен дали се води автобиографична, комедийна е... но има и автобиографичен елемент. Спонтанно се роди идеята, не знаех дори с кое издателство, всичко стана случайно.

Втора книга ще има ли, изобщо смяташ ли да замениш влогърството с писане?

Ще има. Готова й е корицата и заглавието. Аз с първата книга също така започнах -от корицата. Тя ще е коренно различна от първата. Но не, това не означава, че заменям влогърството. Това са проекти, аз не съм писател, харесва ми, че мога да създавам различни неща.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.