Образование в частна полза

Образование в частна полза
18-02-2015г.
29
Ангел Джамбазки

Ще осигури ли дължимия равен достъп до качествено образование предложението частни ясли, детски градини, забавачки, да бъдат финансирани от държавния бюджет.  Защото на мен ми прилича на чисто лобиране в частна полза.

Нямам претенцията да обсъждам системата на българското образование по същество и в дълбочина, има много по-подготвени от мен хора по темата. Коментирам единствено идеята пари от държавния бюджет да се наливат в частни забавачки, ясли, детски градини и училища.

Азбучна истина е, че без образование и без здравеопазване няма здрава и жизнена нация.

Видно образованието в Отечеството е в колапс. И тук не говоря за образованието в гетото, което на практика не съществува и „произвежда“ отчайващо и необратимо неграмотни цигани с основно образование. Хора, които не могат да си напишат името, които никога и по никакъв начин няма да бъдат пригодни за нищо на пазара на труда, освен за работа, която може да се върши само и единствено с ръце.

Отделно, факт е, че в огромната си част тези български граждани не искат да вършат никаква работа. Техният трудов девиз е „няма да ВИ работим, няма да ВИ чистим“ и прочее, и прочее. Защото смятат, че трябва да им „плащаме“ „социални“ помощи не за друго, а защото са се родили цигани.  

Отделно, практиката „парите следват ученика“ очевидно е погрешна, защото ощетява по-малките населени места, където има по-малко ученици, съответно по-малко финансиране на местните училища. Да не говорим, че е катастрофално погрешна по отношение на дисциплината, защото директори и учители не смеят да наказват, гонят или преместват ученици, които не спазват дисциплината и пречат, защото ще загубят „субсидията“ им.

Защо трябва да наливаме обаче общи, бюджетни пари в частни фирми?

По същността си частните училища, забавачки, детски градини и прочее са предприемачески начинания на частната инициатива или поне така би трябвало да бъде. Нищо лошо. Похвално е да има успешно частно предприемачество.  Нали логиката на частните фирми е да печелят от собствената си частна инициатива и да внасят пари в държавния бюджет, а не да бъдат субсидирани от държавния бюджет?

Това предложение създава и задълбочава съществуващото социално и образователно неравенство в обществото и държавата.

Отделно, частните образователни начинания са съсредоточени в София и по-големите градове. Това предложение обрича по-малките населени места, обрича цели региони на още по-силна вътрешна миграция, по-силно обезлюдяване, образователно и социално разслоение. 

Забележете, става дума не само за частни училища, а за частни забавачки, детски градини и прочее. Какво се крие зад това предложение? Ами, очевидното, поне за мен.

Очевидно - предложението засяга бюджетно финансиране на цял сектор от икономиката на образованието. В края на краищата, който смята, че може да си позволи частно образование, трябва да си направи необходимата сметка и усилие.

И тук аргументът, че родителите на учениците в частните училища са ощетени, защото също плащат данъци, е неверен, защото частното училище е въпрос на избор. Все едно да искаш субсидия, защото не ти се вози в трамвая и затова си си купил Бентли.

Това няма да е скрита, това ще е открита, явна държавна помощ. Помощ,  която ще ощети тези, чиито родители не могат да си позволят частно училище или са родени не в София, Пловдив или Варна, а в Чипровци, да речем. Образованието е в колапс, спор няма. Много далеч сме от умната и образована нация, с която се гордеем още по инерция. Това се вижда и от писанията на учениците, студентите, вижда се по правописа, по начина на изразяване.  

Безусловно необходимо е средствата за образование, вместо да бъдат влагани в частни фирми, да бъдат равномерно, дори засилено вложени в по-застрашените от обезлюдяване и социално разслоение региони на България. В сграден фонд, учебни пособия, квалификация и достойно възнаграждение на учителите, които продължават да проявяват всекидневен героизъм в мирно време, работейки в настоящите условия. Примери – хиляди.

За да бъде осигурен равният достъп до качествено образование на всички млади българи - необходимото условие за оцеляване и възраждане на българската нация.  

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.