Продадената Теменужка

Продадената Теменужка
21-02-2015г.
34
Симона Милкова

Преди време ви разказахме историята на Теменужка. Момичето, което беше продадено от майка си за циганска невеста срещу сумата от 5000 лева.

В продължение на 5 години продадената като стока 15-годишна девойка е слугиня в дома на мъжа си. След като принудително спира да ходи на училище, момичето е длъжно да дари новото си семейство с наследник. Ражда се Севдалин. За времето, в което продадената съпруга живее в циганска къща, тя вижда най-лошото от ромския бит. В онази обстановка купената с цигански пари млада жена е възприемана като собственост. Тя е длъжна да прави, каквото й се каже, когато има мнение – яде бой, в онзи дом тя е прислужница и любовница, когато й се заповяда.

През 2012 „любящият” й съпруг дори я намушква с нож. От страх родът на мъжа й да не й отмъсти, тя не завежда дело срещу него. След тази случка, тя решава да напусне циганската къща. Проблемът е, че няма как да вземе с нея и сина си.  Оттам започва й нейната борба да прибере детето си и да му даде шанс да живее в нормална среда. Започват дела за попечителство. На първа инстанция Теменужка печели делото, на втора обаче правата са присъдени на бащата… Съдът решава съдбата на малкия Севдалин, решава да го остави в гетото, където той ще живее по законите на циганите, решава да го прати при баща му, който намушка майка му с нож и осъжда Теменужка да плаща издръжка на мъжа, който едва не я уби. ВКС има финалната дума и миналия ден Теменужка спечели делото. Ще си кажете, че историята за живота на Теменужка има добър край, да, ама не! 

Потърсихме я, за да я поздравим и да видим дали най-накрая е щастлива…

Честито, разбрахме, че си спечелила делото.

Да, благодаря ви. Днес, обаче, си дойдох на село. Сега съм в Камен. Малко преди да пристигна,  бащата на Атанас, заедно с брат му, са идвали в къщата на баба и дядо и са ги заплашвали. Искат в срок до една седмица пари от тях, заради това, че съдът ми е присъдил детето. Казали им, че иначе щяло да има убийство. Искат да ми продадат собственото ми дете. Казали на баба и дядо, че ще ми дадат детето само, ако им дадем пари. Искат пет хиляди лева - толкова, колкото са дали за мен. Иначе нямало да ми го върнат. Много съм разтревожена. Заплашват и жената, която тогава ми помогна да се откъсна от средата им, казали са й, че ще я осакатят. Баба и дядо ще подават жалба в полицията. Не мога да повярвам, че искат да ми продадат собственото ми дете за парите, за които са ме купили. Освирепели са като животни, защото аз спечелих делото. Просто не знам как ще се оправям с тях. Те не са хора.

Детето при тях ли е?

Да. Чакам да пратят делото в Горна Оряховица и да взема решението, и чак тогава ще мога да си взема детето. Проблемът е, че няма да ми го дадат доброволно. Ще трябва да отида с полиция.

Имаше ли реакция от тяхна страна в съда, след като чуха присъдата?

В софийския ВКС нямаше никой от тях. Нямаха и адвокат, който да ги представлява.

Как са разбрали, че съдът ти е присъдил детето, та веднага са отишли при семейството ти?

Предполагам, че от вестниците. А и цялото село знае, някой им е казал.

Страхуваш ли се от тях?

Страх ме е, че може да ми посегнат. Още повече ме е страх за баба ми и дядо ми, защото те са възрастни хора.

Възможно ли е в знак на отмъщение да направят нещо лошо на малкия?

И за него се страхувам, но все пак  се надявам, че баща му не би му направил нищо. Но се притеснявам страшно много, та те искат да ми го продадат за 5000 лева.

Ако успееш да си го прибереш, страхуваш ли се от това, че то няма да иска да тръгне с теб, ако са го настроили против теб, откога не си го виждала?

Те го настройват против мен и той е малко отчужден наистина. Но аз съм го питала дали иска да живее с мен. И той ми отговори с да. Не съм го виждала от няколко месеца, тъй като те не го пускат на детска градина. Не могат да плащат таксите, нямат пари, а и така нямам възможност да го виждам.  

Оттук нататък какво?

Надявам се да успея да си го прибера и този кошмар най-накрая да спре.

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.