Цар-свинар, цар-пожарникар

Цар-свинар, цар-пожарникар
07-03-2015г.
108
Албена Вулева

Някакво историческо дежа вю ме налегна тия дни, че царят-свинар Ивайло се е върнал на власт. Само че сега е царят-пожарникар.

Гледам го тоя Борисов, слушам го и мира не ми дава въпросът как за толкова години във властта не можа да се превърне поне в нешлифован, ами все си седи непоръбен?! То бива простонародност и простолюдие по високите етажи на управлението, които „уж” да скъсяват дистанцията с отрудения народец, ама поизчерпа се свинарско-царската му харизма. Само пристарели телевизионни водещи с рокли на цветя все още се подмокрят от просташката му „харизма”, ама под въпрос поставям и това подмокряне - я е от харизмата, я „простата алармира”, я някой хирургически конец не се е абсорбирал и дърпа казанчето...

Слушам тия дни „емоционално” на ниво хистерия на леля в климакс изказване на премиера по повод оставката на Министъра на вътрешните работи (както е коректно да се изписва, а не „вътрешният министър”- нека не прихващат медиите от простонародността на управляващите!) Веселин Вучков.

Досадно натякване, изпълнено с толкова много повторения на местоимението „аз” (разбира се в светлина на самовъзхвалата), че останах с впечатлението, че тоя ме е родил и откърмил едва ли не. На фона на потъващия Титаник България... Някаква магистрална фея с жаргона на Магурата от 90-те, толкова много се обичаше публично, че се зачудих как не си посегна...

Сега, може и не на всички да е приятно разделението на обществото на  интелигенция и простолюдие, обаче такова съществува. Как и защо в България управлява не интелигенцията , а „бачкаторите” е въпрос с особено повишена сложност, граничещ с мистиката. Здравата логика предвижда простолюдието да допринася с личен, физически труд за изграждането основите на държавата и т.н., а идейното ръководство, по компетенция се пада на интелектуално подготвените прослойки. У нас - наопаки!

Учителки продават мартеници в подлеза на метрото, пожарникарят сурка гумени ботуши из Европарламента да приема кучешки бисквитки за награда... Стига му тая награда, ама... Това, че Брюксел добре си дресира пудела-премиер нас защо трябва да ни обрича на нерадостната съдба да заменим вицовете за Бай Тошо с реалните изцепки на Бат Бойко?!

Оня, магистралния цар го били хванали за....шлифера, а той питам аз, защо не се хване за маркуча и не ходи да гаси горски пожари?! Хем може малко да си поохлади страстите по повод на самия себе си, любимия.

Комбинацията тъп, прост, самовлюбен се допълва с анцуг, ланец и баварка, не с премиерско кресло, моля ви се! Оставете му пурата, да се радва и го пращайте на майн...по живо по здраво..., нали... да не си мисли, че... се е хванал за...шлифера.

Не искам повече да слушам официални изявления по въпроси, касаещи важни за държавата събития на уличен жаргон или на диалекта на кофражист от Тутраканско. Всеки камък си тежи на мястото. Иначе трябва камъни да хвърчат по посока объркалия мястото си.

Айде, да минем без очарованието на простака на червения килим.

Ами, не е „сладко” тоя непоръбеният да ни е премиер! Колкото и от недодяланата му особа да се опъват бръчките и издърпват очите към ушите на разни телевизионерки! Има си етикет, по дяволите! Някакви стандарти! Някакви очаквания към форма и съдържание на държавника!

Нека бъда образна и го обясня по народному, както обича да прави премиерът-пожарникар, вживял се в царя-свинар, като частта за свинаря му убягва, поради не особено широките предели на умствения му капацитет.

Току виж и мен сте ме заобичали, нали образът на тъпака-простак ви е понятен и близък, нищо, че е погрешният избор.

Знаете ли как ги наричаме такива в живата, разговорна реч, на която мястото и не е на държавни срещи на високо равнище, нито на пресконференции на представители на властта?! Говедо. Така се нарича този типаж сред народа.

Смеете се на Бай Тошо, а сложихте портиера му да ни управлява. То, новото Ивайло, освен да отваря вратата на правителствената „Чайка”, приведено в кръста, друго не може, не го ли виждате?! И Европа така обикаля - приведено в кръста. Че и цялата нация ни приведе в кръста и държавата приведе в незавиден вид, свински. В кочина! 

Всички, заради тоя свинар-пожарникар станахме едни приведени в кръста портиерчета. Малки прасенца, кротко чакащи своето заколение, мислейки си, че чакаме Коледа... Държавата на пиколото станахме. Което се мисли за цар. Цял живот прислуга и сега? Дай на простака власт и му гледай сеира?!

Ама, не е смешно. Хич. Толкова ли е трудно да се намери интелигентен човек, с висше образование, нормална реч и без болезнен нарцисизъм, който да управлява?! Какво е това тупане в гърдите и „аз”, „аз”, „аз” по пресконференции?! „Кинг Конг” пореден епизод?

Дайте на неандерталеца да си лъска там маркуча и път на интелигенцията!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.