За комплексите и тестостерона...

За комплексите и тестостерона...
14-03-2015г.
30
Гергана Шумкова

В България си имаме един неписан физически закон - „Мъжеството на един мъж е правопропорционално на скоростта, с която кара по пътя”.

И не знам дали ние сме страната на неограничените възможности, но определено сме страната на неограничените скорости. Тук по нашите ширини всеки си кара, както си иска. Лентите и маркировките с ограничение на скоростта са по-скоро „некви досадни съвети на ония от КАТ”.

Едно нещо ми е много странно - като чуем за рак и ебола откачаме и се чудим как да се спасим от тоя бич, ама това, че примерно за 2014 година в катастрофи са загинали 580 души си остава статистика.

Днес, обаче, аз ще ви затрупам със статистика, та дано поне един от вас, които четете да разбере, че рискът да умре в катастрофа, когато кара като изрод е малко по-голям от това да се разболее примерно от ебола като се здрависа с негър.

За последните 14 години на пътя са загубили живота си 17 000 души.

През 2013 година броят на загиналите е 510, а през 2012 година са 599. Според черната статистика, най-често жертвите на пътя са хора между 18 и 24 години.

Това са все млади хора, които са си отишли толкова рано, защото не са спазвали пътната маркировка, защото са карали пияни или, защото някой „мъжкар” е решил да кара в насрещното. И, ако за тези, които са карали с 200 можем да кажем, че „са си го търсили”, един любим български израз, то какво ще кажем за хората, които загубиха живота си, защото някакъв кретен е решил да кара в насрещната лента.

 И, въпреки че хиляди детски животи се превърнаха в паметници по пътя, ние сме един ужасно толерантен народ. „Ужасно” го ползвам в буквалния смисъл. Само тук шофьорът срещу теб ти присветва с фарове, за да те предупреди, че гадните катаджии са 500 метра по-надолу, за да намалиш скоростта. Лошо е, че не се знае дали един ден точно тоя, на който си присветнал с мигачи няма да остави твоето дете на някоя пешеходна пътека.

И е пълен мит, че тези, които карат като изроди задължително са със скъпи коли.

Тук по нашите ширини можеш да видиш БМВ от 1990 година, което изпреварва всичко наред, защото, както се разбрахме в началото – България е страната на неограничените скорости.

Скоро наближава летният сезон, в който социалните мрежи ни заливат с „герои”, които се състезават кой за най-кратко време ще вземе магистралата София- Бургас. А в тези състезания е класика да се кара в аварийната лента.

Следващият път, когато пътувате по пътищата на България се загледайте в паметниците отстрани на пътя, защото освен в памет на човека, те са там, за да ни напомят, че колкото и необикновени да са колите ни, ние си оставаме обикновени  хора...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.