ПРАВО НА ОТГОВОР

ПРАВО НА ОТГОВОР
21-03-2015г.
49
Читател

Публикуваме този текст като право на отговор на нашата читателка Виктория Василева, която писа до редакцията във връзка с текста на Албена Вулева „Този текст е за расизма”. (http://www.lentata.com/page_6863.html).

Писмото на Виктория е най-любезното от реакциите, които този материал провокира. Екипът искаше да разбере защо Виктория се е обидила лично от текста на Албена Вулева. Пускаме правото на отговор на Виктория – БЕЗ НИКАКВА РЕДАКТОРСКА НАМЕСА.

„Уважаеми редактори на lentata.com,

Подадох писмена жалба до вас по повод статията на Албена Вулева публикувана на 18.03.2015 „Този текст е за расизма".

Почувствах се лично засегната, защото имам две деца от смесен брак. Децата ми се гордеят с произхода си и двете си родини, възпитани са да уважават себе си.

Шокирана  съм и  чисто човешки, защото считам всички мнения в стил Ку- Клукс- Клан за недостойни и елементарни. Както и опасни. Особено ако са изразени от популярни лица (макар и обезобразени от интервенции, все пак лица).

По-долу излагам моето мнение по отношение статията на Вулева. 

Ще започна с факта, че вие давате трибуна на личности, които:

1.       Изказват мнение, че хората, представители на черната раса не би трябвало да съществуват.

2.       Изказват мнение, че черната раса не бива да притежава еднакви човешки права с бялата раса.

3.       Сравняват хора и бездомни кучета и индиректно предлагат да бъдат кастрирани.

4.       Смятат, че представителите на черната раса са с интелект по-нисък от маймунския.

5.       Говорят с презрителен , омразен, унизителен тон за цяла една раса.

Целият текст на авторката подлежи на определението hate speech. В страните  с оправени къщички това попада под ударите на закона. Там, тя нямаше да има възможност да работи професията си никога вече. 

Тъжно е, че в България се адмирират „журналисти" като Албена Вулева. Тъжно е, че някой, който смята децата ми за получовеци може да оповести безнаказано това в публичното пространство и да стане причина много хора в България да кимат одобрително с глава....Всъщност не е тъжно, а страшно. Искам за миг всички онези клакьори, които крещят „Осанна" и споделят напъните на Вулева да се изкара жертва, че са й свалили текста  да заменят думата негър с българин в статията й. Искам ей така да си представят примерно Найджъл Фараж публикувал същия текст, съотнесен към българите и България. Искам Албена Вулева да застане пред огледалото, да се вгледа в себе си и да се запита: Какво постигам с тази статия? Чувствам ли се удовлетворена от обругаването на цяла една раса – милиони хора, които не познавам, не знам историята им, не знам нищо за тях. Какво ли би написал нейния еквивалент в някоя по-еволюирала бяла държава за България и полуинтелигентния (но слава Богу, бял) български народ , дето не можа 5 века да разбере, че е роден да е роб и е трябвало всъщност да изчезне отдавна от лицето на Земята? 

Вулева вдига врява, че свалянето на текста й е нарушение на свободата на словото.  Докъде се простира тази свобода? Може ли примерно,  да публикувате текст на някой педофил, описващ любовта си към малки момиченца и да го счетете за свобода на словото? Кой носи отговорност за текстове в публичното пространство, които провокират омраза, насмешка, презрение и расизъм? Речите на Хитлер са били считани за израз на свободата на словото преди всичко да излезе извън контрол и да се стигне до милиони жертви. Словото е сила, всеки, който я използва носи отговорност за последствията от свободата да се изрази.

Питам и отговор не искам, Какво бихте искали да се случи ако в текста на Вулева се говори за българи? Ако примерно беше публикуван в The Guardian?

Аз не съм журналист, писах до вас, защото нейният пасквил е подбудителство към омраза към друга раса. Свободата на словото не е представяне на всяка словесна диария, която някой комплексиран и много самотен, тъжен и озлобен човек реши да напише. Свободата е отговорност преди всичко.

Призовавам авторката на статията да потърси в интернет тоновете информация относно елементарни неща, които би трябвало или да е научила в училище , или като имащ се за интелигентен индивид да е прочела през годините  на лична, макар и съмнителна еволюция. Или може би като професионален журналист да си е осигурила поне някаква базисна подготовка. Безплатно е.

И за да й помогна да свикне с идеята за равноправието на расите, искам да я уведомя, че прадядото на великия руски поет Пушкин, е африканец. Ханибал Абрахам, отвлечен като дете от Африка и подарен  на Петър Велики. Осиновен от царя и съпругата му, получава  образование в най-добрите учебни заведения във Франция, учи математика и инжинерство. Става генерал. Историята му е интересна и завладяваща....

В заключение искам да кажа на Албена Вулева, че развитието и нивото на интелигентността, които тя твърди, че притежава са може би нейна мечта, но в никакъв случай реалност. Нека се пообразова и разбере веднъж завинаги, че  еволюиралите и интелигентни личности се характеризират с приемственост, широкоскроеност, алтруизъм. Смятането на други хора за по-недостойни или нисши е израз на простащина и ограничен ум. Интелектът не е пряко свързан с цвета на кожата на индивида, нито е определен от това, къде е роден.

Завършвам с една много мъдра африканска поговорка. 

„ Ако искаш да стигнеш бързо, върви сам. Ако искаш да стигнеш далеч, вървете заедно". 

П.С. Благодаря, че ми давате възможност да отговоря на публикацията и да изразя възмущението си по този начин. Разбирам, че давам възможност за евтина популярност на авторката и шанс да вдига шум около себе си. Нямам проблем с това и честно казано не ме интересува. Зает човек съм за грозни полемики с човек, който не уважавам, но уви, трябва да търпя.  

Издигането в култ на бездарието и безпричинната злоба под формата на „статии" в България е сериозен проблем. Жалко, че и вие участвате и като едни оплезени хиени подклаждате такива глупости. Заради брой прочитания и сеир. Вие решавате дали това е вашият имидж.Продължавам да очаквам вашето извинение за публикуването на расисткия текст.

Също така очаквам да публикувате този отговор без редакции.

Приятен ден,

Виктория”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.