Кърмачките и войната им за мола!

Кърмачките и войната им за мола!
25-03-2015г.
31
Костадин Костов

Тези дни обществото е разтърсено от една тема. Всички говорят за нея, те са в епицентъра на обществения живот. Заведоха се дела, викнаха се медии. Организации започнаха да взимат страни по темата - кой и къде може да кърми.

Да, прави сте…тема от обществено значение. Тъй като българите нямат никакви други проблеми, и животът им е изпъстрен с всякакви розови приключения е време да се запознаем и с дебата за кърмата.

Проблемът започна от това, че млада майка била изгонена позорно от столичен мол, защото започнала да кърми невръстното си бебе на една пейка.

Майката била толкова възмутена от случката, че сезирала медиите, дори щяла да заведе дело…

Тя казва, че самото бебе било много изморено и гладно и тя трябвало да го нахрани.

А аз я питам- защо е отвела бебето в мола до пълна изнемога, а не го е прибрала вкъщи да спи и да се наяде? (бел.ред - молът не е нива, както казва Мартин Карбовски).

Ще ви разкажа историята за майките, бебетата и моловете, които са вече новите ясли. Самите родители започват обиколката си по моловете още, след като минат 40-те дни, през които бебето трябва да си остане у дома. Сякаш броят и секундата, и чакат тя да отмине, за да могат да сложат детето си и да потеглят към поредния търговски център. Без значение дали самият търговски център затваря след 20 минути, дали е вечер или сутрин, дали има много хора или няма. Майките явно не се страхуват от зарази, от ужасната светлина на моловете, от блъсканицата и пълната липса на въздух там.

Не се страхуват, че така само изморяват своето бебе. Те се отдават на лудо обикаляне в търсене на поредното боди, което да е с 20% намаление.

Нямате представа на какви неща са се натъквали служителите на магазините в моловете. Те още разказват историята за едно бебе, което се заклещило на една витрина и не искало да излезе. Майката молила служителите на магазина да го извадят, а то през това време стояло и наблюдавало какво се случва.

Да не говорим за случаите на повръщано из магазините, оставените шишенца със сокчета, салфетки и дори памперси. Оставени от майки, които са били прекалено заедно да тръгнат към следващия магазин и дори не са си почистили след детето.

Днес друга майка иска да има пълното право да кърми на пейка.

На мен като посетител не би ми било приятно да гледам из моловете подобни неща. Те не са детски градини или парти центрове. Не ми е приятно майки да кърмят децата си, да им сменят памперсите пред очите на всички и никой да не им казва нищо.

Още повече, че в почти всички големи търговски центрове в България има стая за повиване. В някои дори има детски тоалетни, които са пригодени за най-малките. Но майките не искат да правят нещата тайно. Искат да имат пълната свобода да гледат децата си, където пожелаят, а ние, останалите посетители да си траем.

Самият българин явно приема мола за свой роден дом. Преди няколко месеца охраната на един от търговските центрове хванали някакви тийнейджъри да правят секс в една от тоалетните. Сигурно скоро и те ще заведат дело, защото не им е позволена човешката нужда да се обичат и да покажат чувствата си.

Сигурно в Европа е позволено кърменето на обществено място. Но и в същата тази Европа, едва ли някоя майка ще остави повръщаното на детето си и ще си тръгне, все едно нищо не е видяла.

Няма как да бъдем европейци за някои неща, а в други да си останем просто такива, каквито винаги сме били...

И, докато една майка води дела за това къде може и къде не може да кърми, хиляди други вече са подкарали детските колички към поредния търговски център в търсене на поредната блузка, намалена с 2 лв, а през останалото време същият този търговски център е позволена територия и в него явно всеки може да прави каквото си пожелае…като наш втори дом.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.