Да получаваш пенсия на лотариен принцип!

Да получаваш пенсия на лотариен принцип!
30-03-2015г.
14
Костадин Костадинов

Мислите, че това няма как да стане? Сигурни ли сте? Защото преди месец, на 9 март, едно от светилата на либералната икономическа мисъл у нас, Емил Хърсев, лансира изключително есктравагантна идея за увеличаване на пенсиите.

У нас нивото на пенсиите е много ниско. Те трябва да се утроят, това е смисленото решение и то е напълно възможно“, заяви Хърсев. Дотук добре. Но след това продължи. „Решението е във вдигането на възрастта за пенсиониране до 70 години. Така половината от нас ще си отидат от този свят, без да са получили пари, но тези, които ще доживеят годините, ще получат това, което им се полага, за да живеят нормално. Така системата ще се балансира“.

Всъщност идеята въобще не е толкова екстравагантна, колкото изглежда. Има и по-зле.

След преврата на Пиночет през 1973 г. в Чили плащането на пенсии е изцяло преустановено. Следвайки съветите на възпитаниците на Милтън Фридман, т. нар. чикагски момчета, диктаторът спира плащането на пенсии за срок от 10 години. В резултат, за този период смъртността сред пенсионерите нараства 20 пъти, а самите те като процент от населението на Чили намаляват 3 пъти. Имайки предвид, че Чикагската школа на неолибералния пазарен модел се явява нещо като кораб-майка за родните икономически гурута и „експерти” от ранга на Хърсев, смело може да се твърди, че родният ни финансов „капацитет” определено не е стигнал до края на възможните провокации. Може би и точно заради това никъде не последва реакция на думите на Хърсев. Дори и казионните пенсионерски съюзи не се обадиха, та барем от кумова срама нещо да протестират. Явно са решили да не се хабят и да се пазят за по-големия удар. Защото не би било чудно, ако нашенското дясно психозомби на прехода не стигне в следващото си прозрение и до още по-крайни идеи. Като тази от заглавието, да речем. Но само той да беше, с мед да го мажем, с перо да го галим, както се вика.

Мизантропията и патрицианското високомерие към българския народ очевидно се превръщат в трайна норма на поведение за т. нар. български елит. Един от най-често канените „анализатори” по родните медии, социалният антрополог Харалан Александров, колчем стане дума за българския народ, винаги го определя само и единствено като популация. „Нашите политици, татовци, царе, командири, очевидно са по-заети със собственото си благополучие, отколкото с това на популацията”, твърди той в свое интервю. Е, критикувани са и управляващите, но някак си по-скоро, защото не се грижат за популацията, нежели от загриженост за самия народ, т. е. популация.

Христоматийно е и изказването на Бойко Борисов за пенсионерите, нречени от него „лош материал”. Цяло чудо е как още не са започнали да говорят за обикновения човек като за „биологична единица”. В това отношение българските адепти на Фридман и компания отдавна са надминали учителите си.

Но да се върнем на пенсиите. Световната практика е те да са между 65 и 80% от личния доход преди пенсионирането. У нас те рядко достигат 40%, обикновено са в диапазона между 20% и 30%. Тези цифри никъде не се споменават. За да достигнат те международните стандарти, трябва да се случат две неща. Първо, трябва да се премахне системата от социални помощи, която хем създава огромен слой паразитиращо върху социалната система население, хем поглъща огромна част от необходимите пари, нужни за изравняването на пенсиите. На второ място, Емил Хърсев и всички хърсевоподобни създания трябва да бъдат надлежно и бързо отстранени от всякаква форма на власт у нас - без значение дали първа, втора, трета или четвърта. След което, като социален експеримент, всички те да бъдат накарани да преживяват със средствата на „популацията” и „лошия материал”.

Верно, няма да оцелеят всички, но който го направи, ще разбере колко е вярна поговорката „На чужд гръб и сто тояги са малко”. Иска ми се да мога да видя това. И тогава да питам Хърсев само едно. Как е?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.