Отвратително, заспало общество.

Отвратително, заспало общество.
06-04-2015г.
69
Албена Вулева

Трябва ли да попитам сега „За това ли ги хранихме гладните сомалийчета с издути коремчета?!”.

За да оцелеят, да се превърнат в „Ислямистите от сомалийската „Ал Шебаб”” и да заплашат да залеят в кръв Кения, а после сигурно и останалия свят...

Впрочем, с Кения доста добре им се получи. Да ги чака сега и останалият свят...

Ама, айде няма да ви дразня и да кажа - „Казах ли ви?!”.

Ще се слея днес с масите и ще си гледам в собствената паничка. А, какво станало у нас междувременно?! О, Боже! Роди се герой! И песни за него пеят...

По НОВА ТВ взели, че казали истината. Ама, какво се случва в тази държава?! Накъде отива този свят?! Земята се разцепи! По официална, национална медия взели, че казали ИСТИНАТА?! Не може да бъде!

Тресе се България и крехкият и дял в социалните мрежи от новината, че водещият на сутрешния блок на НОВА ТВ Виктор Николаев, (а покрай него, подгласяйки сигурно и Ана Цолова) взели, че казали това, което всеки редови българин повтаря от 30 години; което политикът Волен Сидеров крещи от парламентарната трибуна и други разни трибуни, с мегафон, телефон, грамофон и всякакъв „фон” в ръка от поне 10 години; което купища активисти, общественици и граждански ангажирани персони си протриха езици, зъби и дихателни пътища да повтарят. Казали, че циганите не работят пък ядат, а българите работят, пък не ядат.

И сега - това изведнъж е геройство. „Изказване на водещия на „Здравей, България” по Нова телевизия Виктор Николаев взриви социалната мрежа.”- пишат медиите и не лъжат, взриви я! Защо обаче, питам аз?

Защото българинът се научи да вярва на лъжите - затова.

Българинът знае, че по официалните медии никога не казват истината, българинът знае, че е 21 век и има алтернативни източници на информация, но му е по-удобно да си пусне НОВА ТВ или БТВ-то да си промие мозъка с дестилираната урина, която се точи оттам, да изгледа едно шоу на Слави Трифонов, който, ако умре в ефир няма и да се усети разликата, да пръдне и кротко да заспи. С удобната неистина.

Защото неудобната истина ще трябва да го възмути. Ако, пък да не дава Господ се възмути ще трябва да изрази някак това възмущение, това от своя страна, ще го постави в неудобната ситуация да се конфронтира с разни хора, оттам може да пострада. Я, работата, я кариерата, я чистачката на входа няма да му мете пред входната врата... Въобще - само проблеми. Я, да си гушнем ние официалната версия за нещата, да не си създаваме излишни проблеми и да си живеем живота. А, то живот ли е питам аз?! Какво стискате?! Какво толкова се боите да изгубите вие, които изгубихте всичко, дори и свободата си да не се страхувате да чуете истината..., за да не ви се наложи да се възмутите...

Да се възмутите, от това, че ви показват Бойко Борисов, който пощипвайки дебелата Лиляна Павлова по новото и лилаво якенце ви лъже, че са разчистили снеговете и оправили пътищата, а в същото време вие газите в сняг до колене, киша, локви и лайна?!

Да се похвали пак същият на селския си диалект, как са го потупали по рамото одобрително в Брюксел, че преборил корупцията, бедността, безработицата, изкоренил затъпяването на нацията и секнал конвейера на чалгата, а като опрете до държавен орган да разберете, че работното му време е приключило, независимо по кое време на денонощието сте се явили на гишето?! И, че е значително по-лесно да легнете без вина в затвора, отколкото да осъдите престъпник. И, че работа за вас няма, ако ще да имате 5 висши и да знаете 6 чужди езика. А, ако има, то заплатата ще ви е 350 лева, но ще си я взимате веднъж на високосна. Ама, ако сте си платили здравните вноски в размер на 7 хиляди лева.

 

А, вие до небесата подскочихте, като ужилени, че журналист казал това, което трябваше да крещи, докато му се продерат гласните струни от деня, в който е почнал да я упражнява тая професия. А, вас това ви учудва.

На вас, българското общество, ви се вижда странно и нечуван акт на смелост, едва ли не героизъм това, че журналист е заел правилна позиция, по национална медия, относно ноторно известен факт. А, ноторно известният факт е, че циганинът обожава да се обижда, когато го наричат циганин, но не се обижда да ползва всички привилегии, които са само за циганите. А, привилегиите по принцип са само за циганите. И вие всички това много добре го знаете. И, на вас това ви е било казвано, втълпявано, набивано в канчетата милиарди пъти, по какви ли не начини и способи. Било е писано, крещяно, пропагандирано. Тогава се правехте на толерантни и циганообични. Сега обаче, понеже е казано от водещ в НОВА ТВ ( О, боже, колко нечувано и невиждано..., всъщност наистина е така!), медията, в която циркаджии пеят, танцуват, правят ЦИГАНСКИ колела и въртят горящи обръчи, журирани от клоун, вас ви разтърси из отвътре, изведнъж ви просветна, прогледнахте, прозряхте истината....

 Отвратително, заспало общество. Общество, което живее в мир и съгласие, че централните му медии поднасят дезинформация, че манипулират факти, че изкривяват данни, че отвличат вниманието от наболелите, злободневни проблеми по най-плоския начин, обиждайки интелекта на зрителя си, че там работят хора, които се назовават журналисти или публицисти, а в същото време спомагат в ефир да излиза информация, пригласена и подгодена да обслужва някакъв интерес, но много встрани от истината, реалността и действителността. Знаете това, но не спряхте да гледате тези канали, които трябваше да бъдат бойкотирани за опозоряване на журналистическата професия, за нейното съсипване, за изтръгването на смисъла и съдържанието и. Дори новините са „пипнати”. И всеки в БГ знае това, но въпреки това не намерихте смелост да си отворите очите и да погледнете алтернативен източник на информация. Домързя ви да правите сравнителен анализ на  поднасяните от различните източници факти, да четете, да ровите в Интернет, да се интересувате и проверявате. Сляпо доверие или просто, като неинформиран глупак се живее по-лесно?!

Какъв възгорг, че някой си по НОВА ТВ казал нещо толкова старо и толкова известно. Чак виждате в това акт на някаква революционна реч...

Картинки с одобрителни и ободрителни надписи се шерват из социалните мрежи. Не, няма революция тук, дами и господа. Смелост също няма. Има закъсняло изпълнение на служебните задължения по длъжностна характеристика. И една телевизия, която очевидно поднася ежедневно невярна фактология, щом казаната от ефира и истина така възбуди българското Интернет общество! Впрочем, то друго общество и няма. Улиците са пусти или, ако не са пусти, то погледите на хората по тях са пусти и празни.

Журналистиката не е удобна професия, дами и господа. Това не е спокойна работа, не е безрискова, не е и безопасна. За журналистика убиват. Съдебните процеси и институционален тормоз са обичайните странични ефекти на трудовия процес.

Ако някому е станал твърде удобен журналистическият стол, значи е преминал към слугинажа. Истината, правилната позиция, обективността и реалното отразяване на фактите трябва да са символ верую на работещите в медийния сектор.

А, когато някой се придържа към това, а драгият зрител се възторгва, значи нещо не е наред с медийния пазар! Значи имаме медии, които не работят по правилата и те просто трябва да бъдат принудени да спрат да работят, като ги поставим в ситуация да няма за кого да работят!

Уверявам ви обаче, проблемът е изцяло във вашия телевизор. Тази твоя реакция,  драги зрителю е неадекватна. Не е своевременна. И не по правилния повод.

Реакцията се искаше през целия предхождащ период, когато трябваше от тази медия, на която е предоставена такава широка сфера на влияние да се изисква да се съобразява със задължението си да бъде обективна, а не да обслужва едни или други гледни точки, избирателно, а да не дава Господ и в своя финансова изгода.

Реакция трябваше да има през целия период, през който тази медия е премълчавала този и други подобни нему факти. През който не е задавала нужните, правилните и наболелите въпроси комуто трябва. Когато е опъвала медиен чадър на комфорта за определени лица, когато е очерняла твърде осезаемо други, някому неизгодни. Всичко това, драго българско общество, ти много добре го виждаше през цялото време на съществуването на този канал, отходен канал бих казала, през който се изсулват съвсем незабелязано някакви общоизвестни факти и истини. И това не е единственият национален, телевизионен канал, към който гореизложеното може да се отнесе.

Обществото обаче, българското общество не познава значението и употребата на инструмента „бойкот”.

Обществото ще се ограничи с картинки във Фейсбук, поздравяващи дръзналия да наруши статуквото на комфорта си.

Ако обаче тази негова проява на дързост, в зловонната среда, на тенденциозни аромати, в която си е позволил волността да изрази гласно стари, но златни истини, му коства наистина нещо не бих го окуражила да очаква подкрепа отвъд картинките от социалната мрежа...

Но, както казах - журналистиката не е удобна професия.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.