ВИЖ КОЙ ГОВОРИ. ЖЕНАТА ДО БАРЕКОВ.

ВИЖ КОЙ ГОВОРИ. ЖЕНАТА ДО БАРЕКОВ.
08-04-2015г.
48
Адриана Аврамова

Срещаме се с Мария Календерска в офиса на ББЦ, за  да поговорим за  политиката, предателите, бъдещето на ББЦ и чувството да си жената до Бареков.

Жената до Бареков - така Ви представят в медиите от първата ви публична изява досега. Чувствате ли се неоценена, в сянката на Бареков?

Николай е сред най-ярките личности в държавата. Аз нямам нито необходимостта, а и не смятам, че някой трябва да има, да ни сравнява или аз да се сравнявам и да воювам с него за позиция. Не се чувствам недооценена.

Трудно ли е да сте жената до един от най-коментираните родни политици... Междудругото онзи ден Надежда Узунова каза, че сте по-смела от Бареков, права ли е?

Той е много смел. Изправи се срещу цялата политическа класа, повярва, че може да донесе промяната, съответно цялата политическа класа с всички производни обръчи от медии и фирми, го задушиха. Много смелост се изисква да се изправиш срещу всички. Що се отнася до мен, аз съм човек, който не се предава и продава и смятам, че човек не трябва да се отказва от това, което прави, защото то към днешна дата е непопулярно.

На хората им е интересно как живеете с г-н Бареков, какъв е стандартът ви на живот към момента, какъв е начинът ви на живот?

Ние водим нормален живот. Нито сме бедни, нито сме богати. Грижим се за много хора, доколкото ни позволяват възможностите, той продължава да се грижи за едно дете от Бургас, продължаваме да плащаме наема на една баба от Русе, така, както и преди три години, въпреки че не сме в същото положение, в което бяхме.

Промени ли ви Вас и Бареков политиката - честно казано той конкретно за последната една година ми изглежда доста променен...изморен?

Има известна промяна. Аз, например, винаги съм се водила от това, че моето дете някой ден в училище, ще мога да си позволя да има таблет или хубави маратонки. Аз искам то да ходи в нормално училище, както и аз. Там ще има деца, които няма да имат същите маратонки и не искам да го мразят за това, че то може да си позволи нормален живот, за разлика от другите деца, които с нищо не са по-лоши. Например, децата на учителите ... в един момент повярвах, че ние може да допринесем за по-достойното заплащане на учителите - да кажем. Това, че не ни позволиха и ни навряха в миша дупка, само ни направи по-решени да не се отказваме.

Кой не ви позволи?

Цялата политическа класа. Видя как накупиха парламентарната ни група. Докато ние се борихме да внесем проект за ранното пенсиониране на миньорите и, за да няма Бареков влияние върху тази група и, за да може тя да гласува, както е удобно на ДПС и ГЕРБ, изведнъж те внасят закони за проституцията... Това е нещо, с което не мога да се примиря.

Провали ли се Бареков?

Той си призна провала, но това да загубиш една битка, не значи, че губиш войната. Нима Реформаторите и Протестна мрежа не се провалиха с това, че станаха част от едно такова порочно управление, което за нула време изтегли 16 млрд.? Това са същите хора, които преди това протестираха за дълга от 1 млрд. Според мен в момента върви утвърждаването на ББЦ и Бареков като опозиция.

Кажете какво се случва с ББЦ в момента? Идват избори...

ББЦ в момента е много изчистена структура. Всички са спазарени, накупени, продадени, кой каквито сделки е искал, ги е сключил. Сега останаха хората, които вярват в нашата идеология. За изборите се подготвяме. Вървят събрания, събират се кандидатурите, проверяваме ги и другия месец ще ги обявим.

Чувствате ли се предадени от хора като Росен Петров, Каракачанов, Любен Дилов... използваха ли всички те инерцията и рекламата на ББЦ?

Всички я използваха. Качиха се на нея и към днешна дата се чудя тези хора, които станаха независими, имат ли представа какво е да се явиш като независим депутат и с каква съвест спят ... как така за тях ще гласуват 10-12 хиляди души, които са ги подкрепили заради една програма, а те после да кажат аз ставам независим ...това е толкова плитко прикритие на олигархични интереси.

Бареков в жертва ли се превърна на хората, с които се беше обградил? Защо толкова хора се отрекоха от него и то такива, които буквално му се клеха във вярност?

Аз съм сигурна, че тези хора  не могат да застанат в една стая с него или с мен, и да останат с вдигната глава. Изпитват срам и така е редно.А дали е жертва ...към днешната дата той е тяхна жертва и плаща цената, но всъщност те са жертва на самите себе си.  Какво е един Светльо Танчев, който за отрицателно време смени 3 партии и идеологии?

Логичният въпрос е - парите ли свършиха, че толкова хора си тръгнаха почти едновременно?

Хората търсят освен пари и възможности. И, когато Рада Коджабашева си тръгва от ББЦ крайно възмутена, защото да кажем слънцето на логото ни е било от другата страна, а на тази, на която тя е предложила една година по-късно, та когато тя днес става зам.председател на бившия ДКЕВР от квотата на ВМРО, ще кажеш, че това е по идеология ли ... икономист в ДКЕВР ... чудесно. Но предателите са с много тесен кръгозор. Ще си носят кръста.

И другият логичен въпрос - откъде идваха парите на партията, кой финансираше този политически проект?

Пак ще кажа - ББЦ мина през проверка на Сметната палата за Евроизборите, когато всички гърмяха, че сме незаконно финансирани. Сега чакаме и втората оценка за изборите. Трябва да ви кажа, че медийната пропаганда е наложила схващането, че ние сме незаконно финансирана партия. Това е много удобно за всички. На всички им се иска ББЦ да е партията на Цветан Василев, но ще се окаже, че други партии са вървяли ръка за ръка с него.

Бареков каза наскоро, че е имало заговор срещу него - между Василев и Борисов...

Аз не подозирам, аз знам. Цялата политическа класа сключи договорка с всички възможни хора да се попречи на Бареков по всички начини, така че той да се изнесе в Брюксел и никой нищо да не чуе за него. Защото не влизаше в техния сценарий...

Резултатите, които постигнахте на изборите оправдаха ли вложените средства? Да кажем за рекламата покрай евроизборите...

Това беше една много млада партия, която стартираше. Нормално е, когато си проправяш път загубата да е повече от завоюваните места. За евроизборите...

Ангел Джамбазки никога нямаше и да помирише европарламент, ако се беше явил само от ВМРО. Но, докато той все още е част от ВМРО, това е една значително по-добра инвестиция на избирателите ни, отколкото хора, които сега са независими.

Не предадохте ли избирателите си, онези хора, които наистина ви възложиха големи очаквания?

Има много прост принцип - който влезе във властта или в управляваща коалиция, той може да се опита да изпълнява обещания, когато е в опозиция - не може. И въпреки това не сме ги излъгали. Излъгаха ги хората, за които са гласували. Николай им се извини, поиска им прошка, че са гласували за хора-предатели.

За резултатите да кажа - бяха по-слаби от това, на което се надявахме, но медийната атака, институционалната атака ни попречи много. Бяхме взривени отвътре...

Казвате за медийната пропаганда, но не направихте ли и вие такава на ГЕРБ с Костинбродските бюлетини?

Имаше експертиза, която доказа, че бюлетините са годни, сега чувам, че Цветанов си е направил бюлетина като покана за 50-годишния си юбилей... Та това, че няма наказан за този случай, освен един Росен Желязков, който е просто чиновник, не значи, че хората  не си дават сметка какво се случва.

Иначе ние се допитахме тогава до журналисти, няма да казвам кои, питахме ги - ако те имаха тази информация, щяха да замълчат или да дадат гласност и хората да преценят. Всички казаха второто. По-добрият варант е това. Аз бях там и това е нещо, което направих с чиста съвест.

Аз все още се чудя как щяхте да осигурите  1 милион работни места и таблети за децата? Реални ли бяха обещанията ви или просто популизъм?

Както искате ги наричайте. 1 000 000 работни места за 4 години, значи по 250 000 на година. Това не е непостижима задача. Това всеки първокласник да има таблет, купен с голяма отсъпка, разбира се, които да са правилно програмирани, за да се използват за учебни цели, това не новост в света. Смятам, че е повече от възможно. Знаеш ли, че една голяма част от нашите идеи, съвсем леко променени, намериха място в много от програмите на други партии, които ни наричаха „популисти”.

А идеите май винаги са били еднакви - всички обещавате най-хубавото по време на избори ...

Ти представяш ли си колко е тъжно? Всички работим с едни идеи и накрая всички работим в една...безидейност...

Хората си казват, че Бареков си постигна целта - отиде „на топло” в Брюксел, всъщност над какво точно работи той, обявиха го за най-мързеливия български депутат в ЕС?

Тези статистики са на база техните представителни функции. Знаеш ли някой депутат да е донесъл на България и един лев? Евродепутат? Трябва да ти кажа, че Николай Бареков отправи  питане към Барозу, по време на наводненията в Мизия, благодарение на което в България дойдоха 10 млн. Тоест, ако се сравни по ефективност ... Николай ги бие по десет милиона пъти всичките.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.