Актуално
МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО, НО БЪЛГАРИНЪТ Е БЕДЕН ЧОВЕК

Гергана Шумкова | 10/04/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Потиснат народ сме си ние българите, с робска психика.

Дали заради ония 500 години робство или, както е модерно да се казва „присъствие”, защото първото звучи малко „ксенофобско”. Дали пък комунизмът не довърши тотално гените?

Факт е обаче, че българинът все повече се превръща в кварталната клюкарка, която пред блока от всичко разбира и за всичко шушука, ама, когато е важно да се чуе гласът й, никаква я няма.

Тук в България от мига, в който се родиш ти се повторя  - ”Да би мирно седяло, не би чудо видяло” и, разбира се, добре познатата ни - „Скромността краси човека”.

В Америка нон стоп като мантра им повтарят „Вярвай в себе си”, „Изживей мечтите си”.

В България трябва да си скромен, мълчалив и мирен, това се е превърнало в наше верую.

И понеже свикнахме да мълчим след всяка несправедливост се превърнахме в емоционално ленив народ. Яда и несправедливостта, в които живеем ни превърнаха в комплексари. Само в България може да срещнеш рядката комбинация от човек, който живее на квартира в Люлин за 200 лева на месец, но изплаща БМВ за 100 хиляди. Само тук по нашите ширини повечето от младите хора предпочитат да живеят от заем в заем, защото „няма да бачкат на някой за 500 лева”.

Но въпреки всичко, ние сме един феноменален народ, може би трябва да ни казват „феноменът на Европа”.

Когато сме в България се ядосваме, че е мръсно, но не пропускаме да си хвърлим фаса през прозореца, когато отидем в чужбината, сякаш селянинът у нас умира и на негово място възкръсва европейският гражданин, който не само, че пази чисто, но става изведнъж и много еко.

Всеки тук пищи от беззаконието, но когато той наруши правилата иска да е изключението, което ще се размине с 20 лева вместо с фиш от дебелия полицай. И все скачаме срещу циганите - неграмотни, безработни и т.н, но в нашата родина те са единствените, които си знаят правата и даже си ги търсят...

Животът ни се е превърнал в една голяма, дълга псувня, която е ежедневното ни облекчение от абсурда, в който живеем. Псуваме политиците, които ние избрахме, псуваме една система, в която се съгласихме да живеем, псуваме поредния кретен, който не е спрял на пешеходна пътека и е размазал човек, но никога и за нищо на света не си търсим правата.

Много от вас може да не са съгласни с мен, но какво направихте, когато преди няколко дни по новините казаха, че Иван Тодоров, мъжът който уби  по особено мъчителен начин 24-годишната студентка Хюлия получва 13 години затвор?

Не направихте нищо, защото вече сте претръпнали от убийства, защото дори съдебната ни система обезцени човешкия живот като го направи равен на 13 години затвор. И затова психопатите ще ни убиват за 5 лева, какъвто беше случаят със студентката Вероника Здравкова. Защото и те гледат новини, и те са разбрали, че цената която се плаща за отнемането на човешки живот е 13 години в затвора.

Но важното е ние българите  да мълчим, защото „мълчанието е злато”, но въпреки това си оставаме беден народ...

 Други статии от този авторКоментари