#Да си неграмотен...

#Да си неграмотен...
17-04-2015г.
139
Адриана Аврамова

„Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.”

Иван Вазов

Може би сте забравили стихотворението на дядо Вазов – „Българският език”. Може би никога не сте го чували. Може би вече не се учи в гимназията - нали Вазов беше станал „излишен” по едно време за управляващите...

Така или иначе, припомням ви този стих, за да ви напомня за нещо друго - какво изгубихме в последните години.

Езикът. Майчиният, роден, звънлив, красив български език.

Заменихме го с чуждици. С нови думи. После с нова азбука, съставена от латински букви и числа. Не умеем да го говорим правилно, какво остава да пишем на него.

Оказва се, че голяма част от българите са неграмотни. Не просто пишат грешно, те не могат да разберат родния си език. В Европа сме първи по неграмотност, но това не трябва да ни учудва. Не е като да е нещо ново. Разликата всяка година е само в процента на неграмотните – познайте - вдига се.

Вдига се и още нещо - безразличието ни. На КОГО му пука, че не може да говори правилно на родния си български, щом няма полза от този език?

Кой ти иска в днешно време „отлично владеене на български език”? Кой го разбира този език?

Именно затова никой не се впечатлява от това, че масово БЪЛГАРИТЕ пишат „незнам”, „децка” , „агенций”, „напредвид” , „часна”, „сички” , „доло-горе” и прочее. Употребата на кой, кои и кого дори няма да ги коментираме. Пълният и кратък член също са нищожен проблем, когато едни хора, собственици на заведение, пишат „търси ме сервитиорка” (точно по този начин). За сравнение, правилното е „Търсим сервитьорка”.

Случайно да ви дразни говоренето на „ме” от типа на „да ходимЕ да ядемЕ” в разговорната реч? Или НАПРИМЕРНО заменянето на буквата „я” с „е”, така да е по-благозвучно ... нЕкъде?

На никой не му прави впечатление, че е цяло чудо в НЕТ-а младите да пишат на кирилица.Те са си създали цяла нова азбука - w e v, тройката е z, 6-цата е ш, нулата е о... толкова усилия, за да се научиш да пишеш като...идиот?!

ama sywsem drug0 si e da si pi6e6 ei taka- za po Odobno.Bez 3naci bez to4ki i dosadni zapetaiki.

Вижте как добре изглежда българският в съвременния му вариант - с малко цифри и латински букви. Модерна работа. После защо имало двойки на матурите, на които и завършен тъпанар да си пак трябва да вържеш тройка...

Няма дa ви занимавам с правила, правопис, с правоговор - който иска да се научи, има достатъчно начини. Не претендирам, че и аз съм от най-грамотните, но пък ми се иска един ден да бъда. Защото уважавам езика си и искам да го разбирам, да го говоря и да не ме е срам да си служа с него.

Ето точно тук идва и проблемът на всеобщото затъпяване на милата ни нация. Не ни пука, че сме прости и неграмотни, защото да си громотен не е модно. Отличаваш се от масовката и масовката те поставя в опозиция - на „зубъра” или на „оня дето много знае и разбира” ...

И не. Не ми казвайте, че неграмотността не ни е най-големият проблем. НАПРОТИВ. От нея се започва. А се стига до... хм - нищото, към което сме се запътили с бясна скорост. В „нищото” е пълно с хора, на които не им дреме, които не правят и нищо „неискат”.Те просто съществуват в нищото. Съществуват с бремето, че са потъпкали езика си, културата, собственото себеуважение и всякаква частица на грамотност. Но не им пука.

нЕма „напред” в бездната на неграмотността и забравянето на езика. Има само назад ...НА ЗАД.

Да си знаете.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.