„Всеки ден умират мотористи, какво толкова?” Разказ от първо лице.

„Всеки ден умират мотористи, какво толкова?” Разказ от първо лице.
18-04-2015г.
83
Лентата

Ангел Ангелов – мъжът, който за една седмица се превърна в олицетворение на всички мотористи и говорител на техните проблеми, даде ексклузивно интервю за Lentata.com. Той отново разказва за инцидента с „Голфа”, който се опита да го избута от пътя – „луд” ли е шофьорът, често ли се случват сходни инциденти на пътя и какво изпитва към момчето Павлин....питаме човека, чието видео буквално подлуди социалните мрежи. Ангел разказва още за задружността на мотористите и има ли „война” с останалите шофьори, каква беше реакцията на полицията след инцидента с „Голфа” и колко спешна е нуждата от спазването на законите в България. Заварваме го на работа, по време на дежурство. Ето и отговорите му.

Нека започнем историята от начало. Кога се случи инцидентът и какво точно се случи?

Инцидентът се случи на 11.04.215, около 15.00 ч. Връщахме се от село Долна Градешница с приятели, бяхме общо 4 мотора – 3 момчета и 1 момиче. Когато се случи самият инцидент, бяхме само 2 мотористи,  тъй като едното момче трябваше да се прибере по-рано, но така и не успя, защото остана с мен до края на вечерта.  Момичето също тръгна малко по-рано.

Прибирахме се към София и се движехме съвсем спокойно и в рамките на ограниченията, когато изпреварихме поредния автомобил. Тук е моментът да подчертая, че всички маневри, които сме извършили и, които са заснети на видеото, са в рамките на закона. Досега нямах възможност да обясня това в някое от другите интервюта. Вижда се и на видеото, че на мястото, където изпреварваме голфа, маркировката е пресечена, съответно изпреварването е позволено.  На втората пък е позволено изпреварването и от ляво, и от дясно. Много хора казаха „той изпреварва и буса, и колата, това не е позволено...“ Не е вярно! Има един знак в правилника за движение по пътищата – B24 и целият път в Кресненското дефиле е осеян с него. ( В24 "Забранено е изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош" – бел.ред) Много хора не познават правилника, има и доста, които просто не обичат мотористите. Но аз, освен че съм моторист, съм и шофьор – карам мотор от 3 години, а автомобил – от 16. Ако съдим по това, аз съм повече шофьор, отколкото моторист, макар и в момента да нямам кола.  Магията на мотоциклетизма е нещо, което всеки трябва да изпита...

Друг път имал ли си такива инциденти?

Слава Богу, не. За 16 години каране на автомобил и мотор, нямам нито една катастрофа. Това ми беше първото  по-сериозно ПТП и се разминах с наистина голям късмет, че нямаше коли в насрещното и идващи колеги мотористи, защото тогава нещата щяха да станат страшни за всички.

След като публикува видеото, социалните мрежи буквално полудяха. Очакваше ли такава реакция?

Не съм очаквал. Първоначално публикувах видеото в 2 затворени групи само за мотористи, както и в личния ми профил, който е ограничен за моите приятели. Качих видеото към 23.30 и все още бях в Благоевград, защото исках да предам клипчетата на разследващите полицаи и да се прибера обратно към София. Изобщо не очаквах чак такъв голям интерес. Надявах се да има гражданска позиция, подобна на тази, която аз изразих, за да се покаже, че не трябва да си мълчим. Повярвайте ми, има страшно много хора, които преживяват подобни инциденти, но си мълчат и си казват: „Случва се.  Добре, че оцелях“. Те дори не подават сигнал в полицията. Но така никога няма да се спрат безумията по пътищата – трябва да се говори за тях и съответните виновници трябва да си понесат последствията. Не желая злото на никого, не искам никой да бъде затворен или бит, но, когато законът казва, че подобни деяния са неправилни и, ако се застрашава човешки живот, трябва да се вземат мерки. Оставете ме мен, дори и да бях загинал, не е кой знае какво. Но представете си там да имаше пълен автобус, например... Инцидентът щеше да се превърне в национална трагедия.

Нередностите трябва да се споделят, но все пак не очаквах такъв голям отзвук от целия народ. По принцип в обществото на мотористите сме много задружни – дори и да не се познаваме, винаги ще си помогнем, поздравяваме се, уважаваме се, помагаме си, независимо дали караме скутер, АТВ или мощен пистов мотор. Ако някой колега е спрял, друг ще спре при него и дори да не го познава, ще го пита „Приятел, добре ли си, имаш ли нужда от помощ?“ Много се подкрепяме.  Но сега подкрепата дойде от всички хора.

Стана ясно, че твои приятели са установили, че лицето, карало голфа е въпросният Павлин Деспотов. Как го намерихте?

Аз не съм го търсил, той бе задържан от полицията. След цялата канонада от катастрофи, които направи в рамките на 10 минути, той блъсна 2 мотора, опита се да блъсне трети и накрая блъсна една кола. Последният потърпевш успява да настигне шофьора на голфа, запушва му пътя, за да го задържи, и така онзи (П. Деспотов) е принуден да отбие. В това време постъпват обаждания на 112, както от нас, така и от очевидци. След минути при двамата шофьори на автомобили е пристигнал първият полицейски екип, а при нас пристигна втори, който ни уведоми, че лице, което отговаря на нашето описание, е засечено при друго местопроизшествие. Отидохме с патрулния автомобил на мястото на второто ПТП и тогава видях шофьора за първи път.

Какво знаеш за този човек?

Абсолютно нищо!  Никой от моите приятели, включително и аз, не го познаваме и никога не сме го виждали през живота си.

Възприемаш ли действията му като опит за убийство?

Не съм юрист и не мога да дефинирам кое точно е опит за убийство. Ще се консултирам с адвокат в понеделник и ще видим какви съвети ще ми даде той, за да може този човек поне да бъде премахнат от пътя. В крайна сметка, може още утре или пък след седмица, или година той да направи същото нещо, но този път да има фатален край.

В мрежата се появиха призиви за саморазправа с Павлин. Ти как смяташ, че е редно да се постъпи?

Саморазправата е най-лесният начин, но не решава проблема. С това няма да се даде урок на други хора, ако те евентуално направят подобно нещо или най-малкото решат да карат по такъв начин. Трябва да се види, че има някакви закони, които са действащи, за да могат хората да си имат едно наум, когато предприемат подобни действия. Най-лесно е да набиеш някой, но това не променя нищо...

Ти кога се видя с Павлин и какво се случи при тази „среща”?

Първия път, когато го видяхме, той вече беше с екип на полицията, но не беше задържан, защото полицаите все още не знаеха, че освен кола, е ударил и човек. Все пак, мотористът не е защитен по никакъв начин от сблъсъка, освен с костюма си... Можете да си представите каква е разликата при удар е с мотор и при удар с кола. Когато отидохме на второто ПТП, той си стоеше съвсем нормално до единия полицай, а през това време потърпевшият шофьор даваше показанията си.  Той (П.Деспотов) си стоеше съвсем, съвсем спокойно,  дори в първите 5-6 минути не знаех, че това е шофьорът на голфа, защото имаше насъбрала се тълпа. До последно не знаехме, че това е той – стоеше си съвсем кротко и безгрижно, все едно нищо не се е случило...

Какво се случи, когато  се видяхте в участъка? Разкажи ни – как се държа той, какво ти каза, ти какво му каза?

След като полицаите видяха видеоклипа, в който той ме удря и как кара срещу момичето след това, те му сложиха белезници. В районното го бяха сложили  на един стол и си седеше човекът най-спокойно. Гледаше си през прозореца, дори 3-4 пъти си поиска вода,за да си пийне... Абсолютно безгрижно, все едно е излезнал на кафенце.

Разменихте ли си някакви думи?

Не, с такъв човек какво мога да си кажа... Но, след като си написахме показанията, малко преди да си тръгнем, разбрах от полицаите, че той също е моторист. Ако не беше това, изобщо нямаше да го погледна... Правете разлика между мотористи и хора, които имат мотори. Мотористите са хора като мен, които карат и обичат машините си, които живеят с идеята да са мотористи. А тези, които само имат мотори, са такива като Павлин – да правят бели с мотори  и коли.  Когато разбрах, че има книжка за мотор, съответно сигурно и го кара този мотор, падна ми ченето, дето се казва. Казах му: „Добре бе, приятелю, кажи ми, питам те съвсем спокойно като човек, без да се караме и да викаме, защо го направи? Моторист си, човек си, какво съм ти направил аз, Милен и всички останали хора в движението? Никой с нищо не те е провокирал... Гледам те,  съвсем си си нормален, стоиш си тука... Кажи, защо го направи?“ И той се обърна със супер празен и неангажиращ поглед  и каза „Всеки ден умират мотористи, какво толкова е станало?“. Тогава си казах наум, че на тоя човек наистина му има нещо...

Павлин с каква интонация изрече тези думи? И ти как ги възприе?

Беше абсолютно спокоен, безизразен, безчувствен, все едно е нещо съвсем нормално да излезеш с колата и да убиеш 4-5 човека. Ето по такъв начин ми го каза... Или поне аз така го чух в този момент. Сякаш е нещо приемливо да сгазиш някого, защото, както всеки ден умират мотористи, така умират и хора... Всеки ден умира някой и дай сега щом днес ми е криво, да изляза и да утрепя някого, за да ми мине.

Цитират те с изказването ти, че той е имал „празен поглед”. Сега го каза и на нас. Какво точно имаш предвид?

Да не ви се налага да поглеждате в такива очи... Това е безизразен поглед на човек, който гледа през теб. Сякаш нищо не е станало. Все едно някой да ви попита нещо супер досадно. Например да е 40 градуса навън и някой да ви попита „Горещо ли ви е?“ И ти да отговориш „Да, горещо е“.  Това значи празен поглед...

Доста бързо излезе становището, че той има психични проблеми...Ти забеляза ли някакви признаци у него на психично болен? Ако да – какви?

На мен лично не ми прилича на психично болен човек, но постъпките му са точно такива. Аз не съм медицинско лице, нито психиатър или психолог, че да давам такива определения. Има си експерти за това. Ако прокуратурата си свърши работата, ще назначи експертизи, за да се разбере дали този човек наистина е болен. Пак ви казвам, не желая злото на никого и не искам никой да е болен или да страда. Но, ако наистина е болен, мога единствено да го съжалявам. Това би значело, че е направил всичко несъзнателно.

Смяташ ли, че болестта му може  да е „замаскираща” версия?

Версии много могат да се извадят. Може и така да е, но нищо не мога да коментирам на този етап. Не знам дали е изследван или дали е бил в психиатрия. Не го познавам този човек и всичко, което научавам за него, е от медиите.

Как си го обясняваш – ако той е психично болен,  защо има книжка?

Този въпрос трябва да го зададете на хората, които са му издали свидетелство за управление на превозно средство. Но може и да не е болен. Ако е болен, не си обяснявам  как е взел книжка, защото си има документи и процедури, които не знам как се прескачат.

Ти самият какво смяташ, че трябва да се случи с шофьора Павлин?

Ако човекът е направил всички удари с умисъл, има си закони и трябва да си понесе наказанията по закон.

А какво реално ще се случи според теб? Отговорните органи ще си свършат ли работата?

Иска ми се да вярвам, че ще стане, защото е крайно време да има справедливост, дори и в такива дребни казуси като този. Той не е дребен за мен, защото ще остане в съзнанието ми до живот, но на фона на всичко случващо се в България, не е нещо особено. Но големите промени започват от малките неща...

Как реагира гилдията на мотористите след този инцидент?

Сигурно сте видели във Фейсбук, че всички колеги се ядосват, защото това не е единичен случай. Специално ние, мотористите, не сме така защитени на пътя, като в колите. По-малки сме на пътя, не се виждаме, по-бързи са машините, моторът прави всичко по-бързо – и потеглянето, и спирането. Единственият плюс е това, че е шумен. Знаете колко много мотористи загиват на година и това не е, защото караме като луди, както казват повечето хора. Не е така. Вижда се на този клип, че карам съвсем нормално, нито превишавам скоростта, нито нарушавам правилата. Наистина има и мотористи, които карат безрасъдно и не казвам, че ние всеки път сме невинни, но в повечето случаи грешките са на шофьори.

Може ли да се говори за вражда между мотористи и автомобилисти?

Категорично не. Няма моторист, който да не е шофьор и зимата да не се предвижва с кола, автобус или друго превозно средство. През зимата няма как да караме мотори, така че абсолютно всички мотористи в България, а и не само, са шофьори и на коли. Днес може да съм с кола, утре – с мотор, вдругиден – с градски транспорт. Всичките ми приятели мотористи си имат коли, защото моторът е едно хоби. Използваме го лятото, когато започнат големите задръствания, за да стигнем от точка А до точка Б или пък да спрем някъде, за да си свършим набързо някоя работа по Центъра. Това с колата е трудно, защото дори и да отидеш, няма къде да паркираш.  Абсолютно несериозно твърдение е това, че има вражда, защото ние всички сме участници на пътя и сме еднакви.

 Какво изпитваш към  Павлин?

Абсолютно нищо. Не мразя никого. Не бих си сложил на сърцето такива неща, с които да се тормозя. Нищо не мога да изпитвам към този човек. Просто се надявам да си получи заслуженото, но нито го мразя, нито изпитвам някакви чувства към него.

Знаеш ли към момента какво се случва с него?

До този момент нямам информация дали е под полицейско наблюдение или си е вкъщи. А и честно казано, не ме и интересува. Щом са го освободили, значи смятат, че той не е обществено опасен.

А ти смяташ ли, че е обществено опасен?

Разбира се,че смятам. Вие не смятате ли? Но това е лично мое мнение... Не ангажирам никого с него. За мен този човек е опасен за всички.

Как ще реагирате, ако в крайна сметка го оправдаят

Не мога да си представя да го обяват за невинен. Имам поражения и по мен, и по мотора. Ако го обяват за невинен, това ще е тотален абсурд. Но, ако е болен и го оправдаят, ще намеря няква логика.

Според теб как точно трябва да бъде наказан?

Нямам идея какво предвиждат законите за неговите нарушения. Ако предвиждат глоба или затвор, добре. Всеки гражданин трябва да си поеме последствията.

Каква беше реакцията на полицията и други институции след случката според теб?

Полицията и 112 мога само да ги похваля – абсолютно адекватна, професионална  и бърза реакция. Не искам да казвам „учудващо добра“, защото това не трябва да учудва никого, все пак това е работата на полицията и те си я свършиха напълно професионално. Момчетата бяха много бързи и подготвени, екипите на КАТ бяха много грамотни, познаваха законите и правата. Държаха се много добре с всички. Мога да дам само суперлативи за тях.

Интервюто взе: Каролина Касабова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.