Актуално
Да пребиеш едно бебе - история, произведена в България.

Костадин Костов | 24/04/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

От няколко дни България си има чудовище. То е живо, диша и прилича на всички нас. От няколко дни България мрази един единствен човек - Емилия Ковачева. Превърнала се за хората, буквално за часове, от обичан специалист, предана майка и добра гражданка - в чудовище, което пребива новородени.

Сценарий като от филм на ужасите. Една акушерка, която пребила новородено, удряла го със стъклено шише, душила го, за да спре да плаче…

Това не е история само от България. Във всички страни има подобни случаи. Лекар, пребил своя пациентка, понеже не искала да си пие лекарствата в Аржентина. Друг ударил пациент, защото му досаждал.

Но да пребиеш по особено жесток начин бебе…това наистина е повече от плашещо.

Акушерката се е славела като добър специалист в Самоков, където живеела и практикувала своята професия дълги години. Някои хора казват, че е превъртяла. Други не вярват, че го е направила. Трети цъкат с език и се радват, че техните бебета не са попаднали под безпощадната й ръка.

От болница „Софиямед” коментираха, че Емилия е отстранена от работа и е сезирана прокуратурата.

Но интересното е, че именно другата болница, в която е било прехвърлено бебето – „Токуда”, сезира прокуратурата. От първата болница мълчат и защо Емилия Ковачева е стояла втора смяна, след като преди това е била първа, и общо са й се събрали 20 часа работен ден.

Да, в България наистина можеш да превъртиш за броени минути. Да изкукаш за секунди. И дори твоите приятели да говорят колко нормален си бил, колегите ти да го потвърждават, а родителите ти да недоумяват какво се е случило -  ти просто се отказваш.

Не мога да приема, че една жена, която е посветила живота си на това да изражда бебета и да се грижи за тях - е мразела професията си.

По-скоро смятам, че тя не е издържала на напрежението. Не е издържала на непрофесионализма и липсата на толерантност в българските работодатели. Може би тази 20 часова смяна е била върхът, който тя е могла да понесе. И после всичко й е притъмняло...

Да, България има едно чудовище. Даже много чудовища...

Не се знае какво ще се случи оттук нататък. Дали акушерката ще бъде осъдена или ще бъде изпратена в психиатрия. Дали е виновна или е станала жертва на нещо. Докато пиша тази статия, вестник „България днес” публикува ексклузивни снимки от видеозапис, на който се вижда как Емилия удря бебето и силата, с която го прави...

А, когато доказателствата са налице, никой не може да ги оспори.

Не се знае кой е виновникът в цялата ситуация: болницата, която дава непосилни смени на служителите си, а после не съобщава за техните грешки. Акушерката, която е причинила нещо нечувано на едно беззащитно бебе. Или обществото, което може би е произвело и други подобни чудовища и сега бяга от тях.

А може би трябва да се молим, нашите деца да се родят на подходящо място, където няма да бъдат пребити, още преди да се научили да ходят…

 Други статии от този авторКоментари