Лидерът на „Ислямска държава” е убит!

Лидерът на „Ислямска държава” е убит!
27-04-2015г.
47
Лентата

Лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит при въздушен удар на коалицията.

Смъртта му вече официално е потвърдена от представители на организацията.

Според иракската информационна агенция Waradana, ал Багдади е починал в ръцете на своя лекар в сирийския град Ракка, в резултат на сериозни наранявания, получени при американски авиационен удар.

Първоначално, говорителят на Пентагона Стивън Уорън категорично опроверга тези слухове, но в крайна сметка те се оказват истина.

Лидерите на екстремистите от ИД в иракския град Мосул са положили клетва за вярност към нов „халиф” - Абу Алaa ал-Афри, след като е била потвърдена смъртта на Абу Бакр ал-Багдади.

Интерсното за новия лидер е, че той е учител по физика по професия, като също така е изучавал богословие и е работил като шофьор на автобус. Още през 90-те години става първият проповедник на такфиристка и джихадистка идеология в Тал-Афар.

През 2004 година той бяга от родния си град, преследван от американските окупационни власти и се присъединява към „Ал Кайда“. Бил е заловен от американците, но в последствие освободен.

По информация на д-р Хишам ал Хашими, съветник на иракското правителство, Афри е базиран в ал Хадар, в района на Мосул. Той се е издигнал в редиците на групировката, ставайки по-важен в очите на ръководството на групировката от самия ал Багдади.

Източник: dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.