Актуално
Видин – градът на асфалтираната флора

Гост-автор | 29/04/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

АВТОР: Васко Громков

 

Има в България един град, до който вече не водят никакви пътища. Един град, който се управлява от Директор на Водопад. Поради отстранен Кмет.

А в „Директорът на Водопад” се пее така:

„От яйцето със песен валяк път си пробива,

всичко що е природа със асфалт ще залива.”

Ако култовите РЕВЮ решат да снимат нов видео-клип на тази епична песен, трябва на момента да потеглят към Видин. Дотам пътища няма, но има вариант за стигане през Сърбия, например. Дори ще спестят час - час и половина време, а и превозното им средство ще остане здраво.

Защото във Видин асфалтират Природа.

Днес флора, утре може и фауна.

Видин няма улици към днешна дата. Там зеят обезвредени минни полета.

Но Видин има тротоари от асфалт за 5 милиона лева. Тротоари „вълча порода”, на които за нещастие, някой в миналото е монтирал някакви досадни дръвчета.

Видин е една друга Вселена. Абстрактна и непонятна.

Знаете ли, че във Видин преди 15-тина години едно местно радио излъчваше реклама на ... Градската Тоалетна на Пазара? И то в ударна ротация. С приблизителен текст: „ ... ухание на свежи цветя, уют и топлина, над 15 вида дамски превръзки и многобройна гама от ароматизирана тоалетна хартия ... посетете тоалетната на градския пазар във Видин, тя ви очаква!”.

А знаете ли, че преди 3 години, отстраненият в момента Кмет на Видин, откри друга градска тоалетна с рязане на лента и духова музика?

Не знам защо подкарах темата с тоалетните във Видин.

Може би ми се струва екологична на фона на асфалтираните дръвчета. Може би оня красив и унищожително беден град, отдавна неофициално е станал тоалетната на Европейския съюз. Но е факт, че във Видин почти ежедневно се вършат ен-броя нелогични дивотии от десетки пълни аматьори. Като това с асфалтираните корени на тротоарните дървета, заринали „Фейсбук” във фото-картинки.

Видин е град Шампион в категория „Анти”, макар, че за това не бива да се пише и говори, защото на момента ще получиш номинация за „Златен Хейтър на България”.

Видин е градът с най-замърсен въздух в България.

Видин е градът с най-много кръвожадни комари в България.

Видин е градът с най-много безработни в България

Видин е градът с най-застарялото население в България.

Неофициално е номиниран и за - Градът с най-апатични и отчаяни жители в България.

А същата тази България изведнъж е в шок, че във Видин третират коренната система на градските дръвчета с нагорещен асфалт.

А знаете ли с какво третират дробовете на видинчани съседите от румънския Калафат?

С апокалиптично обгазяване от страна на шибаните румънци и уж закрития им завод за дрожди. По байтошово време двата „братски” града бяха стигнали почти до война заради отровната смрад и накрая власите уж я закриха, но от няколко години насам, парещата воня отново се стеле сутрин и вечер над Видин, а общинските чичковци вдигат безпомощно рамене, гледат в земята и мънкат тихо: „Знаем за проблема!”. И дотук!

При такъв екологичен Армагедон, нали ви е ясно, че дори и асфалтираните дървета нямат шанс, освен, ако не са препикани тайно от Чък Норис в някоя тъмна видинска нощ?

Миналото лято мой приятел от чужбина (музикант) посети Видин, точно две седмици след екзотична хорър-екскурзия около Припят, Чернобил. Каза, че там му се е видяло много по-надеждно за живеене. Над 50 000 видинчани през последните 30 години, явно са били на същото мнение.

В момента във Видин умуват как да оправят поразията с осакатените дървета и да спрат изпреварването на Перник в онези брутални (ганьовски) вицове.

Спасителната самоевакуация на младите хора в този крайдунавски град тече с пълна сила. Дърветата също биха ги последвали, ама не са от оня ходещ сорт, като във „Властелинът на Пръстените”.

„Без магистрали, централи, завод до завод,

във Видин всичко върви към асфалтов възход.”

(Директор на Водопад 2015)

 Други статии от този авторКоментари