Гледаме ви с широко затворени очи, дечица

Гледаме ви с широко затворени очи, дечица
01-05-2015г.
29
Гергана Шумкова

Няма да ги видите в новините, защото така и не успяха да се превърнат в актуална тема.

Няма да чуете виковете им, защото повечето институции добре са запушили устите им.

Ако за миг погледите ви се срещнат, бързо ще отместите глава, защото очите им са огледало на една порочна система, която ние позволихме да се случи.

Това са онези малки хора, които ние абсурдно наричаме „децата от домовете”, а абсурдът е там, че те никога не са знаели какво е „дом”.

Тази година, март месец, докато една истерична кърмачка крещеше, че й е тясно да кърми в малката стаичка и иска да го прави в средата на мола, не успяхме да чуем от виковете ѝ, че деца от социалните домове в Асеновград са били бити с метални пръчки и лишавани от храна. Разследването на Държавната агенция за закрила на детето показва, че върху малчуганите са прилагани недопустими методи за възпитание, сред които, освен физическо насилие, е прилаган и психически тормоз като изолация и заключване навън вечер.

Искам отново да ви припомня - това не е разказ за мъчения от Средновековието, това е 21 век в България и „възпитателните „ методи на служителите от домовете „Звънче“ и „Усмивка” в село Нареченски бани, община Асеновград.

Намесвам прослуватата  кърмачката само като пример за това, че обществото ни няма приоритети за истински значимите проблеми.

Ако децата в домовете  имат нормално, пълноценно детство съм съгласна майките и у нас да идват да кърмят. 

Скорошно проучване на Института по социални дейности сочи, че най-честото насилие при децата, лишени от родителска грижа е сексуално и вербално. То се среща при всяко трето дете от проучването. Изнасилването или опитът за това заема второ място сред формите на сексуален тормоз над децата.

Проституцията  е друг голям проблем при децата, лишени от родителски грижи. Като възрастта на децата, решили да тръгнат по този път е паднала под 14 години.

Един от трагичните случаи е с момиче, за което целият персонал на дома е знаел, че проституира, но никой не е взел мерки. Момичето е било открито в изключително тежко физическо състояние от експерти извън работещите в заведението, в което тя е била настанена. Малко по-късно починала, а персоналът в дома изтъкнал, че тя се държала свръхсексуално.

Всичко това е статистика, но тази статистика един ден ще бъде пълнолетен човек, който ще краде, изнасилва, а в най-добрия случай ще се реализира като проститутка в чужбина.

Защото цял живот на него е гледано с широко затворени очи като на статистика.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.