Октриват ферма за норки в Стара Загора! Надигна се бунт срещу убиването им!

Октриват ферма за норки в Стара Загора! Надигна се бунт срещу убиването им!
02-05-2015г.
273
Лентата

Ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора в землището на близкото село Маджерито.

В нея ще се отглеждат 400 хиляди екземпляра от дребния хищник, ценен заради кожата му. Инвеститор е „Фармпро“ЕООД със собственик Ангел Ив. Ангелов. Фирмата е с търговска дейност, а адресът ѝ е при птицекланица „Градус“. Ангел Ангелов участва в Съвета на директорите на няколко старозагорски фирми, сред които и „Бисер Олива“. Според последните данни една норка се купува за 90 евро.

В края на миналата година в община Стара Загора е публикувано съобщение от което става ясно, че ще има някаква постройка, свързана с опазване на околоната среда, но там се посочва, че ще има „ферма за отглеждане на дребни бозайници“.

У нас последното и може би единствено голямо предприятие за отглеждане на норки бе край Перущица, област Пловдив. Норки се отглеждат и в много други Европейски държави, но става ясно, че в природата на Европа норката е застрашен от изчезване вид.

Инвестиционното предложение на „Фармпро“ е публикувано в Интернет страницата на РИОСВ Стара Загора. В него е описана подробно дейността във фермата. Тя е свързана с жизнения цикъл на животните, който протича в следната последователност: „Веднъж годишно между 4-ти и 23-ти март се извършва естествено заплождане на норките. Бременноста им трае 40-60 дни, като при заплождането се избират най-добрите животни от предишни години. След това мъжките екземпляри биват приспивани. Женските, които родят най-много малки с отлично качество на кожата могат са де използват за разплод до 4 години.“

В съобщението още се заявява, че „първите малки норки се раждат в края на април до средата на месец май. Една норка ражда средно между 4 и 6 малки“. Инвеститорът обяснява, че „предвижда норките да се отглеждат в клетки, разположени в отворено пространство – под покрив. Към всяка клетка има обособено пространство (малка клетка) за малките норки, с отвор, през който те да преминават за хранене от майката. Според изискванията за хуманно отношение към норките, малките не бива да бъдат разделяни от майките преди навършването на 11-седмична възраст, освен ако това не е необходимо за тяхното здраве и здравето на останалите животни“.

Явно обаче не всички хора са съгласни тази ферма да се построи на територията на Стара Загора, особено, за да отглежда животните с цел убиването им по-късно.

В резултат - в Интернет се появи петиция срещу изграждането на фермата, където модераторът на електронния вестник не трие линка към петицията, а това е заложено в програмата и става автоматично.

Дали в бъдеще тази петиция ще повлияе на затварянето на фермата?

Днес стана ясно, че във фермата вече живеят 10 000 норки, като идеята на инвестора е те да станат 400 000.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.