Знаем ли кой кара таксито?

Знаем ли кой кара таксито?
06-05-2015г.
28
Костадин Костов

Миналата седмица, прочетох материал, за това как млада жена била пребита, защото не оставила бакшиш на шофьора на таксито, с което се прибрала...

Сметката била 16 лв, а той искал 20. Нямал карта, която да покаже как се казва и кой е служебният му номер. Не издал касова бележка. Направо пребил жената, която се усъмнила. И това се случва в софийски квартал. В 21 век. Когато да се качиш на такси е нещо нормално. Когато такситата решиха да намалят цените си за километър. Когато конкуренцията стана голяма. Когато има вече само хубави таксиметрови коли. Когато си мислехме, че да пътуваш в такси е... безопасно.

А то не е.

Наистина, правилата за това кой може и кой не може да стане таксиметров шофьор са доста затегнати.

Големите таксиметрови компании приложиха големи ограничения към бъдещите шофьори. Те трябва да имат автомобил, на не повече от 10 години, да са минали психо тест и други тестове. Кой обаче се грижи за всички онези, които не са част от големите фирми?

Онези, които просто залепят фалшиви лепенки по автомобилите си, и симулират работа в една компания. Но всъщност играят на сляпо и никой не може да ви защити.

Първо - заради цената.

Фалшивите таксита рядко издават касова бележка и обикновено сумата при тях е на договорка. Обикновено стоят на летищата и чакат богати чужденци, които не осъзнават реалното разстояние и по този начин се опитват да вземат, колкото могат от чуждите граждани.

Второ - заради сигурността.

Например, ако забравите телефона си в едно такси на една голяма фирма, то, вие по касовата бележка, винаги може да разберете номера на таксито, да се обадите на фирмата, в която то работи и да направите справка. И това е просто малък пример.

Едва ли могат да те пребият толкова лесно. Едва ли могат да ти искат бакшиш като рекет. Едва ли още ще търсят шофьора, извършил това...

Явно все още не сме защитени и в такситата.

Да помислим върху фактите...

Първо, в България не е задължително да оставяш бакшиш. В някои страни това влиза в сметката и автоматично се приспада като процент. Тук не е така, защото обслужването във всички сектори не е на европейски ниво. В случая на таксиметровите шофьори, всички сме свикнали, че, ако сметката ви е 9.25, и вие дадете 10, вероятността да получите ресто е минимална.

Колкото до шофьорите, все още не мисля, че ни возят най-подходящите хора.

Онзи ден, преди да прочета въпросния материал, се качих на случайно такси. Шофьорът, който ме караше беше над 70 години и видимо трудно се концентрираше. Получих касова бележка и наистина беше вежлив.

Но, беше на 70...

Явно у нас не е толкова трдуно човек нелегално да се качи на такси или някой да го назначи за целта.

Въпреки официалното изявление на големите таксиметрови компании, че подборът е изключително ограничен, явно това не е съвсем така.

Затова - използвайте таксиметрова компания, на която разчитате и, която познавате. Поръчвайте си такси по телефона, като казвате - докъде искате да ви закара. Когато се качвате в автомобила - винаги проверявайте за картата на водача, която стои отдясно в автомобила.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.