Актуално
Ваш’та вяра!

Гост-автор | 07/05/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Прибирам се с последния влак към прашната си квартира и си мисля за количеството алкохол, което ще изпия сам тази вечер. Искам да се напия. Нервен съм.

Минути преди това бях в компанията на приятелите ми сектанти от Тракийската църква. Те са готини. Славят Исус – техният бог.

Вярват в Бога на сътворението, изцелението, спасението, мъдростта, справедливостта, мира, любовта, благоденствието, доброто в света и прочие. Добри лунатици, добре обработени и промити. Погледите им са празни, те са щастливи, почти винаги малоумно усмихнати. Подобно на всички силно религиозни хора говорят небивалици, търсят символи навсякъде, а моралът е тяхна най-върховна компетенция.

Всичко им е ясно, те ВЯРВАТ – безполезно е да се спори с тях, те си имат разпънат евреин, мир на праха му.

Тяхното вероизповедание (като всяко) изкривява история, наука и изкуство и събира де що има нещастници и страхливци. Щедро раздават надежда и „истина“. Организират „културни“ мероприятия по читалища и галерии. Набират си мухльовци, основно от художествени и музикални училища и академии.

Поетът-бездарник Роман Кисьов е сред тях и не само.

Бачкат здраво, за да може църквата им да пребъде, сега и завинаги. Толкова са ми симпатични и им се радвам, но ме натоварват с шизофренията и личната си несигурност. Лъжат деца - малки и големи.

Бог е мъртъв! Да живее Бог!

Вървя към блока си и се наливам с бира. Мисля си за сектантите, за техния прекрасен несъществуващ бог, за несъществуващите богове по принцип и за моята лична липса на вяра.

Някога вярвах. Майка ми ме утешаваше с Бог, когато срещах трудности и тя не можеше да ми помогне. Без основание вярвах, че всичко ще се подреди. Молех се, кръстех се и свещи палех, но отговор нямаше. Иконостасът в църквата се пъчеше гордо пред мен, а аз страдах със запалена свещичка в ръце и само несретници, болни и побелели край мен. Напуснах!

Отхвърлих лъжата, която ме мъчеше и ми олекна. Загърбих бог и открих боговете!

Даденостите на естеството са богове, останалото са лъжи и кумири!

Не идваме отникъде и не отиваме никъде, оттук сме и тук оставаме.

Животът започва и свършва под това небе, в тази атмосфера – приемете го.

Вече съм доста пиян и лежа в леглото си. Знам, че животът ще напусне тялото ми някой ден, знам че този ден неумолимо се приближава. Аз имам дълг към живота, който трябва да изпълня заради себе си. А други се уповават на божествени фантазии и надежди. Някога и аз си фантазирах и се надявах. Вярвах в „свръхестествени сили“. На врачки ходех, продавачки на надежда, нищо не видях. Наивници сте всички дето сте, както аз бях!

В гневния си пиянски унес се сещам за моя приятел Сашо циганина, който събира бутилки от уиски и ги продава. Всяка сутрин пътува с първия 72 от Факултета и рови по кофите около НДК, за да изкара някой лев от бутилки, които после някой друг циганин пълни с фалшив алкохол. Пийте, ако ви стиска.

Сашо е пич. Не е просто пич, голям пич е. Не е като онези лицемерни моралисти от Тракийската църква. Те си противоречат, те са на изкуството хора, изкуствени хора са те. По нечий образ и подобие са създадени – техен е грехът! Този циганин е друг. Той намира упование в ония същия Исус, дето тракийците ще наричат и Орфей още, че и ДионИсус. Протестант е Сашо и с клошарлък си изкарва хляба. Не спори, не съди, не дава оценки и е доволен, че неговият Всевишен го е оставил на боклука. Обичам го този човек и безкрайно го мразя!

Когато му кажа, че няма бог, той не се сърди, усмихва се и просто продължава да търси капачки от Джак Даниелс в черните найлонови чували. Сирак е израснал, роднини няма, но Бог… Бог има! Намерил е упование в неговия Спасител и не желае друго, за това го мразя. Той е блажен.

Блуд и фанатизъм

Голям е проблемът с религията и безпочвената вяра в световен мащаб. Това, което религиозните хора от всички религии наричат грях извършват те най-много. Анатема ще викнат мнозина. И с радост бих бил анатемосан, защото то е като грамота, че можеш да мислиш. Гордейте се с кладите и планините обезглавени трупове божии люде, те са дело ваше и на ваши братя и сестри. То вярно и атеистите убиват много, но не от чуждо име, а вие с Бог се оправдавате.

Нямате морал! Той не ви е присъщ, защото ще убиете с камъни всеки учен и всеки, който си служи с факти и задава въпроси, на които иска адекватни отговори. Ще изнасилите всяка жена, дете и момче, които не ви слушат, така правите. Признайте си!

Приземете Бог

Религиите могат да бъдат реформирани и превърнати във философии. Могат да бъдат лишени от простотията си и превърнати в сбор от житейски сентенции, антична литература, каквато са. Нека бъдат рестартирани, защото е минало тяхното време.

Смешно ми е, когато днес църквата решава, че ще почита някакъв цар в „богослуженията“ си и, че президентът се възмущава и притеснява, че тези църковни действия биха довели до разединение на народа, когато народ няма.

Той този народ нищо не го обединява вече, че да има какво да го разедини и не е виновен Сатаната, нито Бог за това, нито църквата – вината е на техните създатели.

Вервайте ми!

АВТОР: Янислав Стойчев

 Други статии от този авторКоментари