Кой го е еня за българите в Македония?

Кой го е еня за българите в Македония?
11-05-2015г.
33
Костадин Костадинов

Когато миналата седмица започнаха протестите в Македония срещу правителството на Никола Груевски, първоначално медиите у нас не им обърнаха внимание.

Така де, все пак това не са избори в САЩ или раждане на поредно бебе в кралската фамилия на Великобритания, които са далеч по-важни за нас от ставащото в съседната нам държава, населена с предимно българско население.

Един мой приятел, обаче, Диян Божидаров от в. "Сега", зададе съвсем невинен въпрос - "Абе там нямаше ли да минава някакъв поток?".

Докато всички се пляскахме по челата и се чудихме как не сме се сетили сами, изведнъж нашите медии започнаха бурно да отразяват случващото се в Скопие. Точно за една нощ правителството на Груевски стана режимът на Груевски, а родната Протестна мрежа сътвори набързо цял подкрепящ клип за протестиращите в Македония. Като се вземат предвид собствениците на нашите медии и сочната грантаджийска закваска на Пародийна мрежа въобще не е трудно да се досетим кой е поръчител на случващото се в Македония и на подобаващото му отразяване в България. Странно, нали? Че Груевски управлява авторитарно, е добре известно от години, но протестите срещу него започнаха в момента, в който той заяви, че страната му ще участва в проекта "Турски поток".

От друга страна, свалянето му с нищо няма да промени вътрешната ситуация в страната, защото вероятно на власт ще дойдат бившите комунисти от Социалдемократическия съюз на Македония, не по-малко доказали се в провеждането на антибългарска политика от сегашното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски, разбира се, не е вчерашен и в отговор етническата ситуация в страната "внезапно" се изостри.

Близо 70 въоръжени албанци нахлуха в третия по големина македонски град Куманово, укрепиха се в един от неговите квартали и започнаха сражения с македонската полиция. И тук вече става особено интересно. Защото, без значение дали зад тази албанска акция стоят американците или Груйо сам си е спретнал провокация, за да отклони вниманието от протестите, Куманово е на 50 км от българската граница.

Още в момента, когато там започна да се стреля, България трябваше да изрази своята позиция по случващото се. Защото независимо за какви се мислят хората там, за нас те са българи и говорят български език.

Докато жителите на Куманово даваха жертви, докато македонските полицаи се биеха с терористите, докато дори Сърбия веднага изпрати тежковъоръжена жандармерия на сръбско-македонската граница и я блокира, какво направиха нашите власти в този момент? Нищо, това е отговорът. Нещо повече.

Когато български журналисти се обръщат към МВнР, за да разберат каква е нашата позиция, от там им е съобщено, че в неработен ден няма как да им се каже.

Да си призная, силно подозирам, че просто в този момент американската посланичка или е била заета, или е спяла, и не е могла да даде опорните точки на българските си марионетки в министерството.

Какво трябваше да очакваме от нашето правителство? Не да праща трите ни танка в Куманово, разбира се, но да изрази загриженост за случващото се и пълна подкрепа за Македония, да предложи всяческата си помощ и най-важното - подобно на сърбите да изпрати жандармерията на Гюешево.

Защото знаете ли кое е най-трагичното? Да си представим, че албанците бяха пробили обкръжението и се бяха измъкнали от Куманово. Техният път на запад към Косово и на север към Сърбия беше преграден, но пътят към България беше свободен. Ако бяха тръгнали насам, кой щеше да ги спре?

В цяла Кюстендилска област няма останало и едно военно поделение. Ако бяха тръгнали към Кюстендил, който впрочем е по-малък от Куманово, на кого трябваше да разчитаме?

На граничните полицаи с бирените шкембета? На митничарите? На катаджиите по пътя? На ловната дружинка в Гюешево? Кой щеше да спре албанските главорези, а?

Но за какво говорим въобще? Нашите продажни, некадърни и корумпирани марионетки не ги е еня за нас, българите в България, та какво остава за българите в Македония и за самата Македония...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.