В кабинета на кмета: Кючекчийница

В кабинета на кмета: Кючекчийница
16-05-2015г.
23
Адриана Аврамова

Видеоклип от Кресна, с препратка към абитуриентски балове, излъчи преди няколко дни Нова телевизия.

В сайта на общината за кратко е бил качен клип, който показва „докъде е стигнало падението на българското общество". На видеото се вижда как абитуриенти влизат в кабинета на кмета на Кресна инж. Илиян Кръстев и започват да играят кючеци под съпровода на зурни.

Още вчера потърсих г-н кмета за коментар, но по някаква причина всички телефони, дадени за контакт с община Кресна са ''несъществуващи''. Все пак след много опити успях да се свържа с един от малкото активни телефони - на дежурния. На въпрос защо всички телефони са неактивни и как мога да говоря с кмета, той отвърна: ''Ааа не знам, не знам, аз съм само дежурен, те сигурно са почивка, нищо не мога да ви кажа''. Разбира се, това не е изненада, в нашата страна е почти невъзможно да се свържеш по телефона, с която и да е институция. Но, това е друга тема.

По-късно вечерта кметът Илиян Кръстев заедно с няколко родители и две от абитуриентките участваха в предаването ''Часът на Милен Цветков''. Там те казаха, че не виждат нищо срамно и необичайно в разюздените танци на завършващите върху бюрото в кметството. Било...нормално. Било... традиция. Децата били по-диви...по-импулсивни.
Излиза, че кабинетът на кмета се е превърнал в една своеобразна кючекчйница и това не притеснява нито него, нито младите, БУДНИ БЪЛГАРИ (!?), които тресат телеса на масата за съвещания.... до българското знаме и герба.
Ще кажете - случва се, какво толкова... Припомням, че само преди половин година се появи подобен клип с деца, играещи кючеци в училище в Полски Тръмбеш под патронажа на директори и учители.
Честно - погнусена съм.
Какво като България била страна членка на ЕС, какво като сме в XXI век, какво като се бием в гърдите колко се модернизираме и т.н., когато манталитетът ни е ориенталски, културата ни е дълбоко забравена, а възпитанието ни го няма!?

Осъзнавате ли, че с това ни поведение плюем на всичко българско и родно? Осъзнавате ли, че такова нещо като ''българско и родно'' всъщност вече няма? Осъзнавате ли как сме клекнали пред чуждата музика и чуждата културa...онази мазната, ориенталската...която всъщност трябва да се изкорени и забрани, а не я издигаме в култ в институции като кметства и училища?

Осъзнавате ли как са възпитани тези 20 годишни абитуриенти, та да имат неблагоразумието дори да се качат на масата на кмета и да си въртят задниците, сякаш са в долнопробна кръчма? Ами как се възпитават онези непълнолетни ученици?
Не е вината в младите обаче.Така са научени. Когато кметът седи отрани и им се радва, когато директорите им пляскат, когато учителите играят кючеци наравно с тях - кой ли е виновникът? Когато родителите считат това за ''нормално'' и далеч неучнизително -кой е виновен?

Когато един художник нарисува преди години България като турски кенеф ни стана обидно, засегнахме се. Сега, няколко години по-късно, сме заприличали на цигански колзет, но не ни дреме особено, явно се чувстваме комфортно в него.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.