Актуално
България - страната, в която да си идиот е комплимент

Адриана Аврамова | 29/05/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

С всеки изминал ден се убеждавам, че живея в държава, в която малоумниците са на почит.  А интересното е, че на тях не им дреме. Ама изобщо.

Казваш им „идиоти”, „тъпанари”, а те дори не се обиждат. Дори не правят кисела гримаса. Защо? Защото джобовете им са пълни с левове.

Така де, когато си нахранен, подсигурен и си направил „тънка далаверка” изобщо не ти пука, че си си свършил работата като пълен тъпак и някакви си хора са недоволни.

Ето за какво говоря.

На завършилия в неделя фестивал”Зелени дни” в София е разпространявана рекламна брошура на България, написана на английски език , отнасяща се до лова и риболова в страна ни.

Хартийката е направена от някой си „специалист” с цел привличане на чужденци в България.

На брошурата е изобразена кафява мечка - защитен вид, чието преследване се наказва с до 3 години затвор. Но излиза, че в България съвсем спокойно може да отстреляте такъв защитен вид...

И още - в рекламния материал с официалното лого на България място намират и снимки на американски елен и пъстърва, нетипични за нашите ширини. И всичко това, защото някой не си е направил труда да разцъка малко в Гугъл, да види какво аджеба наистина „предлага” България на любителите на лова и риболова, ами е използвал търсачката само, за да се сдобие с няколко добри фотоси на животни от други страни.

Освен, че брошурата не впечатлява с графично майсторство и би могла да бъде сътворена със същия успех от дете в начална паралелка за не повече от 30 минутки,  тя е написана и крайно некоректно. Грешно. Малоумно.

В описанието на английски език  е записано , че у нас целогодишно се ловува тур - вид изчезнал вече бозайник.

Цялата тази простотия, разпечатана в 173 000 броя, на 6 езика излиза скромните 86 000 лева.

Реакцията на Министерството на туризма не закъсня. Брошурите били направени през 2009-10 година и забележете думите на министър Николина Ангелкова: „Тези брошури трябваше да бъдат в склада и бяха в склада, така че, който ги е изнасял от склада - ще бъде наказан”.

Добре де, сериозно ли? Защо сте дали близо 100 000 лева за хартийки, които седят заключени в някакъв си склад, неизползваеми и смятате, че това е „решение” на проблема? Трябва да е виновен този, който ги е изнесъл или малоумниците, които са ги изготвили и другите, които са платили за тях?

Да припомня набързо и скандала през 2013-та за туристическото лого на България. Изработването му е струвало близо 1,4 млн. лв., финансирано е по оперативна програма „Регионално развитие”. Много хубаво. Милион и половина за изработката на ЛОГО?!!!? А резултатът - консорциумът създаде лого, в което има слънце, море, чадър, но то не се хареса от обществеността и от Съюза на българските художници. Други пък видяха в логото прилика с това на Киргизстан. Голяма прилика. За наказание България бе глобена с 160 000 лева.

Та така, Министерството на туризма все не успява да си свърши качествено работата. Не е като да им липсват средства. Лого за милион и половина ... брошурки за близо 100 000 лв...

Така е, когато ОЧЕВИДНО някой прилапва голяма част от парите, които би следвало да се инвестират в тези проекти и създава един боклук, с който за пореден път да се изложим пред света.

Така е, когато на почит са малоумници, чиито възможности стигат само до това по каква схеме да вземат „некви кинти” от държавата и да ходят на почивка - ама не в България.

Вие, драги хора-прилапвачи, сте идиоти, но за жалост вас от тези думи не ви боли...

По-лошото е, че животът сред такива като вас издига в култ малоумието като средство за оцеляване.

 Други статии от този авторКоментари