Депутати-кръшкачи или как в НС не се работи...

Депутати-кръшкачи или как в НС не се работи...
05-06-2015г.
33
акад. Петър Иванов

Вчера, 5 юни, петък, за пореден път повечето депутати, 137 на брой, значи 57%, не отидоха на работа, започнаха огромния си 4-дневен уикенд още от четвъртък. Така е винаги.

Например, както се вижда от стенограмата на заседанието на Парламента в петък, 20 март, на работа тогава са били само 84 депутати. Този брой депутати представлява едва 31% от общия брой на народните избраници, другите 69% (или 156 души) са изкръшкали от работа, за която получават по около 5-6 000 лева месечно, без да се смятат рушветите, подкупите, комисионите, хонорарите за лобиране и др., че и 150 милиона лева партийни субсидии от джоба на най-бедния в Европа български данъкоплатец.

На практика депутатите ни работят само един цял ден на седмица, това е срядата; другите работни дни или не са пълни, или просто в тези дни депутатите липсват на работните си места.

Ето каква е хрониката на депутатската седмица. Тя започва във... вторник. Към 8 часа сутринта депутатът от провинцията, още махмурлия, потегля за София; пристига в Парламента в ранния следобед, тогава пристигат и повечето софиянци, обядва депутатски кюфтета, чуква някоя и друга среща със заинтересувани заможни или влиятелни люде и се вясва за половин час в залата на Парламента да регистрира, все пак, присъствие. Само срядата е ден, който може изцяло да се отработи от всеки депутат, но справките показват, че и в този един-единствен ден от седмицата на работа са най-много около 50-60% от народните представители. Следващият ден е четвъртък, в този ден депутатите евентуално се появяват за кратко сутринта в парламентарната си група, може и да влязат при нужда в пленарната зала за половин-един час, и после, още преди обед, потеглят за провинцията или за вкъщи, ако са софиянци, тъй като в следващия ден, петък, е парламентарният контрол, когато присъстващите обикновено са извадка от по-заблудените депутати, които няма какво да правят; залата в петък винаги е празна.

Вечерните часове в четвъртъците и цялото откраднато време в петъците са отредени обикновено за семейството (децата) на депутата или за по-така срещи; за палавите депутати и депутатки това е време и за романтични извънбрачни мероприятия. Тук ще припомним, че мнозина депутати (например, Доган навремето, сега Кой и др.) въобще не ходят на работа. В съботата депутатът спи до късно, защото е уморен от напрегнатата седмица, проявява (евентуално) уважение към законната си съпруга, пазарува по моловете със спечелените през седмицата пари, гледа някой турски филм по телевизията, среща се с роднини и т.н.

В неделя ходи на лов заедно с подходящи авери (80% от политическия елит на България, по примера на др. Тодор Живков, са авджии).

Седмицата завършва обикновено с другарска почерпка (гуляй). Гуляите и чалгата са заслужената седмична награда на депутата за неговия личен принос за просперитета на Отечеството. В Мрежата има много клипове от такива гуляи: клип със развеселената Цецка Цачева, пееща "Цъфнал герб" , клип с председателя Михаил Миков, който, доста почерпен, гледа с влажен поглед танц на сочна социалистка върху масата точно пред него и др.

В понеделник, най-мистериозният депутатски ден, депутатът уж се среща с избиратели, но това обикновено не става, тогава той мисли за разни хубави работи. По Нова година депутатската почивка беше близо 30 дни (тогава депутатите получиха в плик и по 5 400 лева безотчетни пари), на Великден почиваха 10 дни, докато за данъкоплатците-балами, които плащат депутатските заплати, бяха "отпуснати" съответно само 4 и 3 почивни.

Наздраве!

АВТОР: акад. Петър Иванов, Демографски институт

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.