Математика на нищетата. 1200 за 7 милиона.

Математика на нищетата. 1200 за 7 милиона.
09-06-2015г.
43
Гост-автор

В България служат около 1200 свещеника.

Повечето от тях не се радват на одобрението, признателността и помощта на енориаршите си, всъщност повечето от тях въобще не се радват.

Ще попитате защо. Защото такива просто липсват.

Защото човечността на една отминала епоха, в която хората оставяха всичко и отиваха в неделя в храма е отдавна отминала.

Защото желанието да търсиш човечност е отдавна отминало и даже ретроградно. Защото духа. Духа зловещо и протяжно. Духа през душите ни студен вятър и няма с какво да ги затулим да спре поне за малко - с една протегната ръка, с една усмивка, с казана (макар и с леко притеснение да не се разбере погрешно) една добра дума. С топлота и човечност. Дума на обич. Обич даряваща, не изискваща нищо. Обич спасяваща.

В България има около 1200 свещеника.

Отидете и ги потърсете. Не, не ги търсете в София.

Идете и ги намерете по селцата ни - онези китните - тези ненатрапващи се хора, почти невидими съработници на Божията нива, оставени сами на себе си, на които никой не помага.

Тези, на които няма кой да ръкопляска за всяко едно добро слово и, които по медиите не виждаме, но винаги са там, някъде, с ангелите си близо до Бога и пак толкова бързо появяващи се, когато имаме нужда от тях.

Тези, които от време на време ей така, без повод, ще те попитат „как си”, неподозирайки даже в какъв тежък момент ни намират.

Тези, които с душите си залог правят за душите на другите, които не търсят своето си, забравените...

Намерете ги. И ги прегърнете. Просто така. С доброта, със сила, с оптимизъм. Спасете ги.

Спасете ги от страховете им, че утре няма да ни има.

От тихата тъга на самотата. Дарете им надежда.

Накарайте ги да повярват, че трудът им има смисъл, че са нужни, че искрицата на вярата мъждука в сърцата ни с преляла неразкаяност.

В България служат около 1200 свещеника. Един от тях чака теб.

АВТОР: Роси Пенева

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.